Boşanma Hukuku

Boşanmak İstiyorum Haklarım Neler?

Boşanmak istiyorum ancak haklarımın neler olduğunu bilmiyorum ve nasıl bir yol izlemeliyim, nasıl boşanırım sorularını soranlar için bu sayfa hazırlanmıştır. Boşanma aşamasına gelmiş olan kişilerin harekete geçmeden önce yazımızı okumasını tavsiye ederiz. Boşanmanın tazminat, nafaka, müşterek çocukların velayeti, ziynet eşyası, ortak eşyalar ve mal paylaşımı gibi çeşitli önceden değerlendirilmesi gereken hukuki sonuçları bulunmaktadır.

boşanmak istiyorum

Boşanmak İstiyorum Ne Yapmam Lazım?

Öncelikle Boşanma konusunda karar verdiyseniz boşanmanın ne gibi hukuki sonuçları olacağı konusunda bilgi sahibi olmanızı tavsiye ederiz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi boşanmanın mal paylaşımı, nafaka, maddi manevi tazminat, nafaka, velayet gibi sonuçları bulunmaktadır. Bununla ilgili daha önce sitemizde yayınlanan yazıları okuyarak işe başlayabilirsiniz:

Nafakanın nasıl belirleneceği hakkında ve yoksulluk nafakası hakkındaki yazılar:

Maddi ve manevi tazminat hakkındaki yazılar:

Boşanma neticesinde müşterek çocukların velayetinin nasıl belirlendiğine ilişkin yazı:

Boşanma davasında kadının düğün altınları olarak ifade edebileceğimiz ziynet eşyası hakkındaki hukuki durum:

Yukarıdaki yazılar boşanma davasındaki hukuki süreçler hakkında yüzeysel de olsa bilgi sahibi olmanızı sağlayacaktır.

Kanundaki Boşanma Davası Türleri Nelerdir?

Türk Medeni Kanunu‘nda çeşitli boşanma türleri bulunmaktadır. Bunlardan bazıları özel boşanma davaları olup belirli olguların ispatlanması ile boşanmanın gerçekleşmesi genel boşanma davasına göre daha kolay olabilmektedir. Akıl hastalığı nedeniyle, terk, zina gibi boşanma sebepleri bunlardan bazılarıdır.

Bunların dışında iki ana boşanma davası türü bulunmaktadır. Bunlardna biri anlaşmalı boşanma diğeri ise çekişmeli boşanma davasıdır. Anlaşmalı boşanma her iki tarafın da boşanma konusunda mutabık olmaları ile mümkün hale gelir. En hızlı boşanma yöntemi olarak da ifade etmek mümkündür. Çekişmeli boşanma ise genel olarak boşanma gerekçesi olan fiziksel şiddet, ekonomik ve psikolojik şiddet gibi hususların çeşitli delillerle ispatlanması neticesinde gerçekleşebilecek olan bir boşanma türü olup diğer boşanma davalarına göre süreç biraz daha uzayabilmektedir.

Anlaşmalı boşanma hakkında sitemizde daha önce yayınladığımız yazımızı okuyabilirsiniz:

Çekişmeli boşanma davası hakkında yayınlanan yazımız:

Çekişmeli Boşanma Davasında Kanıtlanması Gereken Boşanma Sebepleri

Özel boşanma sebepleri hakkında daha önce sitemizde yayınlanmış yazılar

Boşanma Davası Süreci Nasıl İlerler?

Bunlarla birlikte bir boşanma davası nasıl açılır, duruşmalar nasıl yapılır, mahkeme ne tür deliller toplar, ispat vasıtları nelerdir gibi hususlarda bilgi sahibi olmak için aşağıdaki yazıları okumanızı öneririz.

Boşanma davası nasıl açılır, gerekli belgeler nelerdir ?

Boşanma dilekçesi nasıl yazılır, dilekçede neler bulunması gerekir?

Boşanma yargılama süreci nasıl ilerler ?

Boşanma Davasında Avukatın Önemi

Boşanma sürecinde manevi olarak en az yıpranma ile çıkabilmek için boşanma avukatı önemli bir faktördür. Karşı tarafla görüşmeleri yürütmesi, gerekirse süreci anlaşmalı boşanma aşamasına taşıyabilmesi, karşılıklı tazminat ve nafaka görüşmelerini yapması bakımından avukat sizin yardımcınız olacaktır.

Ayrıca İstanbul boşanma avukatı sayesinde karşı tarafla tatsız hadiselerin yaşanması, gereksiz tartışmaların içerisinde girilmesi ve moral bozucu durumlarla karşılaşılması engellenmiş olur, tüm süreci ve görüşmeleri yasal prosedürleri ve yargılamayı avukatınız takip eder ve neticelendirir.

Ayrıca boşanma davasında yazacağınız dilekçeler, sunacağınız deliller ve duruşmadaki beyanlar son derece önemlidir. Hukuk usulünün bilinmemesinden kaynaklı yanlış ifade ve talepler hak kaybına uğramanıza sebep olabilir, avukatınız bu ihtimalleri engelleyecektir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir