Boşanma Hukuku
Trend

Boşanma Dilekçesi *2023 Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi

Boşanma dilekçesi boşanma davasını açmak için mahkemeye sunulacak dilekçe türlerinden birisidir. Boşanma dilekçesi ile hangi boşanma sebebine dayanıyorsanız belirtmelisiniz. Boşanma kararı aldınız ve bu hususta avukat tutacak durumunuz yoksa boşanma dilekçesi hazırlamanız gerekiyor demektir. Boşanma davası teknik bir dava olduğundan avukat ile birlikte açılması her zaman daha sağlıklı olacaktır ancak kendiniz açmak zorunda kalırsanız boşanma dilekçesi yazmadan önce yazımıza göz atabilirsiniz.

Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi

Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi

Anlaşmalı boşanma dilekçesi, Türk Medeni Kanununun 166. maddesinin 3. fıkrasında yazılan anlaşmalı boşanma davası prosedörünün uygulanması için gereken dilekçe türlerinden birisidir. Anlaşmalı boşanma ile taraflar, evlilik birliğinin temelinden sarsıldığını iddia ederek mahkemeden boşanmayı talep edebilirler. Anlaşmalı boşanma dilekçesi de diğer boşanma sebeplerinde olduğu gibi dilekçe ile açılır. Anlaşmalı boşanma dilekçesi ekine mutlaka anlaşmalı boşanma protokolü eklenmelidir. Aksi takdirde mahkemece usul eksikliği sebebiyle davanın usulden reddine karar verilebilir.

Boşanma Dilekçesi Örneği

Boşanma dilekçesi örneği olarak aşağıda yer alan hususların dilekçeye eklenmesi yeterli olacaktır. Her davanın kendine has sebepleri ve gerekçeleri olduğundan internette bulunan boşanma dilekçesi örneklerini kullanmanız faydanıza olmayacaktır.

Boşanma Dilekçesi Örneği

Boşanma Davası Dilekçesi

Boşanma davası dilekçesi bakımından dilekçenin başlık kısmı, açıklamalar ve sonuç kısımlarının dikkatlice yazılması büyük önem arz etmektedir. Boşanma dilekçesi muhteviyatında gerekçelerinizi sıra numarası ile belirtmeniz ve somutlaştırmanız önemlidir. Ayrıca netice kısmında talebinizi açık, kuşkuya mahal bırakmayacak şekilde izah etmelisiniz.

Boşanma Dilekçesi Nereye Verilir?

Boşanma dilekçesi yetkili ve görevli mahkeme olan Aile Mahkemelerinin ön bürolarına ya da tevzi bürolarına verilir. Ayrıca harç ve gider avanslarının yatırılması da gerekmektedir. Harç maliye veznesine, gider avansı ise mahkeme veznesine yatırılır.

Boşanma Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Boşanma dilekçesi yazım şekli makalemizin devamında ayrıntılarıyla anlatılmıştır. Boşanma davası dilekçesi yazmak için öncelikle yetkili ve görevli mahkeme belirlenmelidir. Boşanma davalarında yetkili mahkeme tarafların son 6 aydır ikamet ettikleri yer ya da her bir tarafın ikamet adreslerindeki mahkemedir. Görevli mahkeme ise Aile Mahkemeleridir.

Boşanma davası dilekçesi şu şekilde yazılmalıdır:

Dilekçenin Başlık Kısmı

Öncelikle davayı hangi mahkemeye açacaksınız dilekçenin başlık kısmında bunu belirtmeniz gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse “İstanbul Nöbetçi Aile Mahkemesi’ne” şeklinde başlığı yazabilirsiniz. Hemen başlık altında davacı olarak kendi ad-soyad-tc kimlik no ve adres bilgilerinizi altında da eşinizin ad-soyad adres bilgilerini yazmalısınız.

Devamında davanın konusunun boşanma davası olduğunu belirttikten sonra davanın değerini yazmanız gerekiyor. Eğer sadece boşanmak istiyorsanız davanın değerini yazmanız gerekmez ancak boşanmanın yanında tazminat veya nafaka talebiniz de varsa talep ettiğiniz miktarı burada yazmanız gerekmektedir.

Açıklama bölümü

Bu bölümde boşanma gerekçelerini mümkün olduğunda açık ve özet şekilde paragraflar halinde yazmanız gerekir. Boşanma sebepleri ekonomik sebepler, duygusal sebepler, fiziksel şiddet, ve cinsel sebepler olabilir. Boşanma nedenlerine ilişkin yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Boşanma sebeplerinizi yazarken örnekler vermeyi ihmal etmeyin, ancak olayları anlatırken çok fazla ayrıntıya girerek dilekçenizin gereğinden uzun olmasına da sebep olmayın. Yazmış olduğunuz boşanma gerekçelerini dava sürecinde gerek tanıklarınızla gerek diğer delillerinizle ispatlamanız gerekeceğini de unutmayın.

Deliller

Yukarıda bahsettiğiniz olayları ve boşanma gerekçelerini hangi delillerle ispat edeceğinizi bu bölümde yazmanız gerekiyor. Eğer tanık dinletecekseniz tanık deliline dayandığınızı mutlaka burada ifade etmeniz gerekiyor. Bunun dışında elinizde bulunan belgeler, fotoğraflar veya başkaca delilleri de burada zikretmeniz gerekir. Hukuk yargılamasında belirli bir aşamadan sonra delil ileri sürülemediğinden burada belirtmediğiniz delillere ileri ki aşamada gündeme getiremeyebilirsiniz.

Tanık deliline dayanıyorsanız tanıklarınızı hangi olaylarla ilgili dinleteceğiniz ve tanıklara hangi soruların sorulmasını istediğinizi de burada yazmanız sizin avantajınıza olacaksınız. Tanıklarınız başka bir ilde ise ifadeleri talimat yoluyla alınacak demektir. Bu da tanığın dinlenmesi esnasında sizin duruşmada bulunamayacağınız anlamına gelebilir. Bu durumda sorularınızı gören talimat mahkemenizi tanıklara sizin istediğiniz soruları sorabilecektir.

Netice-i Talep

Belki de dilekçenin en önemli kısmı burasıdır. Mahkeme sizin netice-i talep kısmında yazdığınız hususların dışına çıkamaz. Netice-i talepte ne talep etmişseniz yargılamayı ona göre gerçekleştirir; daha azına hükmedebilir ancak daha fazlasına hükmedemez.

Netice-i talep kısmında boşanmak istediğinizi açık bir şekilde yazmalısınız. Bunun dışında velayet, nafaka, tazminat hususlarındaki taleplerinizi de tam olarak miktarlarıyla birlikte burada belirtmeniz gerekiyor. Bunun haricinde yargılama masrafları ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesini talep ettiğinizi de netice-i talebinize ekleyebilirsiniz.

Diğer Hususlar

Son olarak dilekçenizi imzalamayı unutmayınız. Eğer dilekçeniz ekinde sunmak istediğiniz bir takım belgeler, fotoğraflar, cd vs. varsa bunu da dilekçenizin sonunda “ekler” başlığı altında belirtiniz ve dilekçenizle birlikte dava dosyasının arasına koyunuz.

Boşanma Dilekçesi

Boşanma dilekçesi karşı tarafa tebliğ edildikten sonra karşı taraf eğer dilekçenize karşı cevap dilekçesi sunarsa sizin bir kere daha cevaba cevap adı altıda dilekçe sunma hakkınız bulunmaktadır. Cevaba cevap dilekçesi de yukarıdaki şablona uygun şekilde kaleme alınabilir; dava dilekçesinin tekrarı mahiyetinde olmamakla birlikte cevap dilekçesine cevap niteliğinde hususlara yer verilebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir