Gayrimenkul Hukuku
Trend

Geçit Hakkı Davası *2023 Geçit Hakkı Nedir?

Geçit hakkı davası ana yola çıkışı olmayan parsel maliki tarafından komşu parsellerden yola çıkış için gerekli iznin alınamaması halinde başvurulacak bir kanuni yoldur. Bu kanun yolu Türk Medeni Kanunun 747. maddesinde düzenlenmiştir. Taşınmazın vasfı ister tarla olsun ister arsa olsun her parselin ana yola çıkış hakkı bulunmaktadır. Komşuların bu çıkışa izin vermemesi halinde hakim kararıyla bu hak elde edilebilir. Yazımızda da geçit hakkı davası veya geçit hakkı tesisi olarak adlandırılan bu davanın özelliklerinden bahsedilecektir.

Geçit Hakkı Nedir?

Geçit hakkı ana yola bağlantısı bulunmayan taşınmaz malikinin mahkemeye başvurarak elde edebileceği komşu parsellerden geçiş yapabilme hakkıdır. Geçit hakkı tesisi için mahkeme en ekonomik ve en kestirme olacak şekilde yola nasıl çıkış yapılabileceğini tespit etmeye çalışır. Geçit davalarında mahkeme keşif yapar ve bu konuda uzman harita mühendisi veya kadastro teknisyenlerinden yardım alır.

Mahkeme kararıyla elde edilen geçit hakkına aynı zamanda geçit irtifakı olarak da adlandırılmaktadır. Zorunlu geçit şeklinde tesis edilen bu irtifak hak sahibine mülkiyet hakkı kazandırmasa da mülkiyete yakın derecede taşınmaza bağlı olarak kullanılabilen bir sınırlı ayni hak kazandırmaktadır.

Geçit hakkı süresi belirli bir sınırlandırmaya tabi değildir. Mahkeme kararında geçit hakkını haktan yararlanacak olan taşınmaz lehine tesis ederken her hangi bir süreyle sınırlandırma yapmaz. Taşınmazın devriyle birlikte geçit irtifakı da taşınmazın yeni maliki lehine devam eder. Ancak taşınmazın ana yola farklı bir şekilde çıkması mümkün hale gelmişse, örneğin taşınmazın diğer tarafından yol geçmişse artık geçit irtifakının bir anlamı kalmayacağından ilgili komşu parsel maliki tarafından kaldırılması talep edilebilir.

Yargılama Süreci

Geçit hakkı davasında görevli mahkeme dava konusu taşınmazın bulunduğu yerdeki asliye hukuk mahkemesidir ve dava geçit hakkının tesis edilmesi istenen parselin malikine karşı açılır. Geçit davaları nispeten yargılaması hızlı gerçekleşen davalar arasındadır. Geçit davası ne kadar sürer sorusuna net bir cevap vermek mümkün olmamakla birlikte mahkemenin yoğunluğuna göre en fazla bir yıl içerisinde geçit davaları karara bağlanabilmektedir. Önemli olan mahkemenin gerekli delilleri toplayarak davayı karar aşamasına getirmesidir.

Bu davalarda en önemli delil yapılan keşif neticesinde alınan geçit hakkı tesisi bilirkişi raporudur. Mahkeme dava açıldıktan sonra uygun bir keşif tarihi belirleyerek taraflara tebliğ eder. Keşfe varsa tarafların tanıkları ile bilirkişi heyeti iştirak eder. Geçit keşiflerinde hakimin takdirine göre harita mühendisi, kadastro teknikeri, ziraat mühendisi gibi teknik bilirkişiler yer alabilir.

Mahkemece yapılan keşifte taraflar ile tanıkları dinlenir. Dava konusu parselin konumu ve komşu parselleri tespit edilir; hangi yollarda yola çıkışın yapılabileceği bilirkişiler tarafından alternatifleriyle birlikte belirlenerek mahkeme bir rapor halinde sunulur. Mahkeme hazırlanan rapor doğrultusunda en makul olan yolu belirler ve bu yola ilişkin tespit edilen geçit hakkı bedeli yatırılmak üzere davacıya süre verir. Bu bedel yolun kullanılabilmesi için bir kereye mahsus ödenmek üzere belirlenen bir ücret olup yolun mülkiyetini davacıya geçirmez; sadece kullanım hakkı verir. Bedelin depo edilmesi ile birlikte mahkeme hükmünü açıklar ve durumu tapuya bildirir

Geçit Hakkı Davası Masrafları

Geçit hakkı davası masrafları nelerdir derseniz; dava açılışında alınan harç ve gider avansı ilk etapta ödenmesi gereken miktarlardır. Harç nispi harç olduğundan geçit hakkı bedelinin miktarına göre harç miktarı belirlenecektir. Dava dilekçesinde belirtilen bedel üzerinden binde 68,31’in dörtte biri oranında peşin harç ile 2022 yılı için 80,70 TL başvuru harcı alınır. Bunun haricinde gider avansı olarak tanık ve taraflara yapılacak tebligatlara ilişkin gider avansı ile keşif ve bilirkişi ücretleri için delil avansı alınmaktadır. Bu bedeller dava açılırken peşinen alınmakla birlikte yargılama sürecinde yeterli olmadığı anlaşılırsa mahkeme tarafından süre verilerek tamamlatılabilir.

Mahkemece gerçekleştirilen keşif ve bilirkişi ücretlerine ilişkin masraflar dava açılırken davacı tarafından yatırılır ve davanın kabul edilmesi halinde davacı yararına vekalet ücretine takdir edilmez ve yargılama masrafları davacının üzerinde bırakılır. Davanın reddi halinde ise davacı karşı tarafın yaptığı masraflardan ve vekalet ücretinden sorumlu tutulur.

Geçit Hakkı

Tüm bu sürecin alanında uzman bir gayrimenkul avukatı ile takip edilmesi sizin için her zaman daha avantajlı olacaktır. Konuyla ilgili sorularınız için yazının yorum kısmını veya iletişim formunu kullanabilirsiniz.

İlgili Makaleler

60 Yorum

  1. İyi çalışmalar. Mera arazisi içinde kalan tapulu tarlam için yol hakki talebinde bulunabilirmiyim? 4 tarafi mera. Fakat normal kullanım yolu var. Tarlanın önünde çeşme var. İnsanlar buraya ulaşmak için mevcut bir yol kullanıyorlar. Fakat kadastro yolu değil. Ben orada hayvancılık yapmak istiyorum fakat yolu olmadığı için herhangi bir iznim yok. En uygun şekilde ana yola nasıl ulaşmam gerekir?

    1. Bildiğim kadarıyla mera arazisi üzerinde geçit hakkı kurulmasına Yargıtay izin vermiyor.

      1. 21/06/2018 de Asliye hukuk mahkemesi mera arazisinden toprak bütünlüğü bozularak (iki parçaya ayrılmak suretiyle) zorunlu geçit hakkı verildi ne yapmalıyım

          1. Geçit hakkı bence çok hukuksuz bir uygulama, çünkü kadastral yola cephesi olmayan araziler, yolu olan arazilere göre çok daha ucuz, bu bakımdan nasılsa geçit hakkı alırım diye tercih ediliyor, şayet benim arazimin tam ortasından geçecek bir yol hakkı verilecekse, yargıç dava açana sormalıdır, kardeşim sen bu araziyi alırken tapusuna bakmadın mı diye

        1. meradan yargitay kararlari feregi yol gecmez. yolun gectigi yer merami yoksa sizin tarlanizmi . anlasilmiyor

      2. 2007 yılında arsayı aldım araçla geçmek için tek arsada ulaşım için imar yolundan yol yaptım
        Arkadaşı yolu yaparken yardımcı oldu bize o gün bugün kullanıyorum
        Son zamanlarda iki de bir yolu kapatacağım diye haber gönderiyor
        Ne yapmam lazım

  2. Benm evime yol gelmiyor 60 metre felan dava açtım bana ne kadar genişlikte yol verirler ve ne kadar masraf çıkarırlar genelde bizim burda 1 dönümü 40000 bin liradan satiliyo ve ben bu davayı hak edebilirmiyim.

    1. Mahkeme bilirkişiden rapor alır, yerinde ölçüm yapar. Bilirkişi 2-5 tane alternatif yol belirler, mahkeme içlerinden birini seçer. Genel olarak bu şekilde belirleniyor, yola çıkışınız yoksa elbette kabul edilir davanız ancak ne kadar ödemeniz gerekir bilemiyorum.

  3. Merhabalar. Köyümüzde halen kullandığımız dededen kalma eski bir evimiz var. Aile büyüdüğü için ve evde eskidiğinden yenisini yapmak istedik. Ancak İl özel idare parsele kadastroda yolunuz gözükmüyor diye müsaade etmiyor.Aslında ev yapıldığından beri(yaklaşık 60 yıl)kullandığımız yol var. Ancak bu yol kadasro paftasına işlenmemiş.Yani bizim kullandığımız yol komşu parselin içine dahil edilmiş. Şu an kullandığımız mevcut yol komşu parseli ikiye bölmüş durumda.Komşu parsel malikleri gönül rızasıyla geçit hakkı verirse tapuya şerh düşülerek sorun çözülürmü.komşu parsel maliklerinin resmi olarak geçit hakkı vermeme gibi bir hakları varmı.Şayet vermezlerse tek çözüm yolu mahkememi. Bu durumda en kestirme yol nedir?Teşekkür ederim.

    1. Rızai geçit hakkı verirlerse, bununla il özel idaresinden olumlu cevap alacağınızı düşünüyorum. Eğer rızaen yol vermezlerse geçit hakkı davası açacaksınız, başka yolu yok. Mahkeme mevcut yolu sizin parsel lehine geçit olarak belirleyebileceği daha makul bir alternatif yol varsa, alternatif seçeneği de icra edebilir.

  4. Ben tarlama gecit hakkı davasi actim ve kazandım.
    1. Ben bana verilen bu yolu telle çevirebilir miyim.
    2. Yol benim tarlama gelene kadar 6 parselin yanindan geçiyor. 6 adet parselin de bu yolu kullanmasının bana hukuki bir sakıncası olur mu
    Teşekkür ederim

    1. Yol üzerinde size geçit hakkı tanınmakla birlikte yolun mülkiyeti hâlâ komşu parselde. Komşu parsel karşı çıkmadığı sürece telle çevirebilirsiniz, ancak sizin o yoldaki hakkınızın sadece oradan geçmekten ibaret olduğunu unutmayın. Komşu parsellerin o yolu kullanıp kullanmaması sizinle ilgili bir durum değil, siz yoldan geçebildiğiniz sürece sizin açınızdan bir sakınca yok.

  5. Merhabalar Ankara ili ayaş ilçesinden yeni almış olduğum tarlamın kadastro yolu yok bir yandan ana asvalta 50 m iken diyer kadastro yoluna 500 m civarındadır 50 m olan taraftan köy içinden geçen ve sürekli su akan dere mevcuttur buradan yol alabilirmiyim derenin herhangi bir yasal engeli olabilirmi. Saygılarımla.

  6. İYİ GÜNLER

    BENİM KADASTRO YOLUNA 30 M KADAR OLAN BİR TARLAM VAR.YANİ YOLU YOK VE RESMİ OLARAK GEÇEBİLEÇEĞİM EN UYGUN ŞARTLARDAKİ TARLA SAHİPLERİ BURDAN GEÇMEME İZİN VERMİYORLAR.(TARLALARINI YÜKSEK FİYATDAN SATMAK İSTİYORLAR)TARLA SAHİPLERİ 3 KİŞİ HİSSELİ TAPU.BEN YAKLAŞIK 1 SENE OLDU GEÇİT HAKKI DAVASI AÇALI AMA TEPLİGATI 1 KİŞİ ALMADIĞINDAN ASKIDA KALDI GİBİ.BU DURUMDA DAVANIN GİTİŞATI NASIL GELİŞİR.

    SAYGILAR

  7. peki bir taşınmaz ve kişi lehine kurulan geçit hakkı üzerinden başka bir üçüncü kişi aynı yolu kullanabilir mi

    1. Zorunlu geçit hakkından bahsediyorsanız kişi lehine değil taşınmaz lehine kurulur. O taşınmaza geçmek isteyen kişiler, ilgili yolu kullanabilirler.

  8. Sa benim babamdan 5 dönüm tarla miras kaldı yolu olan adam kimseye yol vermiyo bana yardımcı olcak biri varmi

  9. Merhaba Ordu’da 1 hektardan fazla bir yerim var. Yerim köydeki mahallenin 500 metre falan dışında yolun ise 300-350m dışında kalıyor . Çok eskiden ev yaptırmak istediğim yerde evimiz varmış sonradan yıkılmış falan. Mahalle dışında kaldığı için araba yolu yok fakat yürüme yolu var. Yol için 2-3 kişinin yerinden geçmem gerekiyor sanırım 2 yer sahibi ile anlaşsam 1 kişi yer vermese nasıl bir yol izleyebilirim. Davalık olursam yaklaşık olarak ne kadar ücrete çıkar yardımlarınızı bekliyorum.

    1. Ana yola çıkışı olmayan parseller için geçit hakkı davası açılabilmektedir. Yola ulaşabilmeniz için kaç tane parsel geçilmesi gerekiyorsa hepsine karşı dava açmanız gerekiyor. Mahkeme yolu belirlerlerken geçtiği taşınmazlar üzerinde irtifak tesis edeceği için rızası olanlara karşı da dava açmanız gerekiyor, onlar davayı başında kabul edecekleri için ve dava açılmasına sebebiyet vermedikleri için mahkeme aleyhlerine dava masrafı veya vekalet ücretine hükmetmez, bu giderleri siz ödersiniz. Ne kadar masraf ödeyeceğiniz bilirkişilerin geçecek yol için belirleyecekleri değere göre değişir.

  10. merhabalar komşu tarla benim tarlamdan mahkeme kararıyla yol geçit hakkı almış ancak tapuya işlenmemiş ne yapmalıyım. teşekürler

    1. ne yapmak istiyorsunuz ? geçit hakkı almışsa mahkeme kararı bildirmediği için tapuya işlenmemiştir, bu kararın geçersiz kalacağı anlamına gelmez.

  11. Bizim amcamlarla bir hane içindeyiz.simdiye kadar ortak yolu kullanıyorduk.simdi bizi o yoldan geçiriyorlar.tapuya gidip sorduğumuzda o yol bizim değilmiş.simdi bizim ne yapmamız gerekiyor.onumuzde arkamizda hic bosluk yok.binslar var.komsularda vermek istemezsek nevolacsk.sanirim dava açacağız avukat tutmasak olurmu . nasıl bir yol izlemeniz gerekiyor çok paradan cikarmiyiz.aydinlatirsaniz sevinirim.

    1. Eğer parselin yola çıkışı yoksa geçit hakkı davası açmaktan başka bir çare yok. Avukatla açmanız tabi ki yararınıza olur ancak avukatsız davayı takip etmenizin önünde de yasla bir engel yok.

  12. Merhaba

    Arsam ile yol arasında köy merası bulunmakta. Bu durumda davayı kime açmam gerekiyor?

    1. köy tüzel kişiliğine karşı açabilirsiniz, davalı olarak köyü muhtar temsil eder.

  13. Merhaba..Bizde Ana Yoldan Dede Evimize 30mt Kadar Yol Aldık..Ancak 5 Ay Sonra Bize Ceza Geldi Bu Neyin Cezası Anlamadım.Bu Ceza Red Olurmu. ?

  14. Benim evimle komşu evin arasında çıkmaz sokak var komşu evini mütaahite verdi ve mütaahit belediyeden bu yolu satın almak istiyor satış kararı çıkıyor bu yola bakan benim kapım ve pencerem var bu yolda benim ne kadar hakkım var ve duvarı karşı taraf nerden örmeli kaç metre bırakmalı benim evime

  15. Merhaba benım tarlama geçmem için iki komşudan izin almam gerekiyor kendilerine geçebileceğim kadar yol bırakmalarını istediğim ama yapmadılar her sene sıkıntı yaşıyorum en kısa sürede nasıl çözülebilir yol gösterirseniz teşekkürler

    1. yola başka çıkışınız yoksa komşularınıza asliye hukuk mahkemesinde geçit hakkı davası açılması gerekiyor.

  16. merhabalar, bizim giresunda arazimiz için geçit hakkı istemiyle dava açıldı davanın reddi için arazime ev için imar alsam yani proje cizdirsem davanın reddine neden olurmu yoksa hiç bir gecerliliği olmazmı bilir kişi geldi ve ilk duruşma yapıldı üç ay sonrası için duruşma günü verildi şimideden cevabınız için teşekkür ederim

  17. Selam… Bizim eve giden bir sokak var ama komşumuz sokağın açılmasına izin vermiyor ve belediye kişiden izin almadan yolu açamayız diyor hukiki yolu varmı veya bimer den halledebilirmiyiz

    1. Evinize giden başka yol varsa ve sokak olarak bahsettiğiniz geçit kişinin şahsi mülkiyetindeki parsel üzerinde ise belediye haklı.

  18. Selam kolay gelsın bizim koyde 15 hanelı mahallemız var ve ana yola mesafesı 800 metre evımızeyol ala bılmemız icin girişte arazısı olan şahıs yol vermem dıyor ve bizde mahallemıze yol alamıyoruz bunun ıcın ne yapmamız gerekır koyumuzden gadastra dahı gecmemiş bızım arazılerın tapusuda yok

  19. Merhaba benim annemin 1.5 donumluk zeytinligi var normal deiji parselden gecip zeytinligin dibine kadar traktor geliyor ama alt parselin sahibi yola demir japi yapip asma kilit taktigi icin biz gecemiyoruz bahcemize bakamiyoruz mahsulleri sirtimizda indirmemiz gerekiyor. Alt parselin sahibi kesinlikle gecirmem dedi. Gecen anahtar istedigimizde iku parselin sahibi de anahtari kaybettik diyerek vermekistemediler vermediler. Diger tarafimizda da iki parsel var onlarda biz gibi yolu yok ne yapabiliriz kesin yol alabilirmiyiz

  20. Merhaba 40 dönüm tarlanın içinde başkasının 1,5 dönüm tarlası var 4 tarafı benim arazimle çevrili hayvancılık yapmak amaçlı tel örğün ile çevirmem ğerekli arazinin bedelini ödeyim dedim 20 tane hissedarı var satış veremiyorlar ne yapmam gerekli

  21. merhaba
    tarlama 300 mt mesafede resmi yol bitiyor içinden geçtiğimiz tarla sahibi geçirmek istemiyor yan tarladaki komşununda yolu yok onun içinde aynı sorun var mahkeme yoluyla geçiş iznini 2 kişi alır isek tarlasından geçirmeyen kişiyi geçiş hakkı için ödenecek tutarı 2 kişi mi öderiz yoksa 1 kişi üzerinden mi ücret alınır yardımcı olursanız sevinirim.

  22. Iyi çalışmalar.. 12 dönümlük arazimin geçit hakkı için dava açtım davayı kazandım bilirkişi tarlaya giden yolu belirlediler ben belirlemiş oldukları yolun parasını da yatırdım iş tapuya kadar geldi fakat tapuda yolu verdikleri yer tedbirli gözüküyor karşı tarafın tedbiri kaldırması gerekiyormuş biz yol davasında karşı tarafla anlaşamamiştık ve yol aldığımız arazinin birçok varisi var tedbiri kaldımayacaklari muhtemel ne yapmam gerekiyor tekrar bi davayı kaldıracak maddi gücüm de yok bu konuda ne yapmam gerekiyor.

    1. Mahkeme karar verdiyse artık tapunun tedbir gerekçesiyle diretmesi yersiz. Mahkeme kararını ve tapunun gerekçesini görmek lazım.

  23. Merhabalar
    Komşu arazi sahibi arazisine farklı bir yerden yol olmasına rağmen kestirme olması için yol hakkı davası açtı mahkeme davacıyı haklı buldu ve yol verdiler ama verilen yol en kısa yol değil bizim arazimiz içerisinde L çizmişler. Dava onanmış bu aşamadan sonra ne yapabiliriz.
    Teşekkürler

  24. komşunun tarlasının üstünde herkesin geçtiği yol var ama beni geçirmek istemiyor tapuda o güzergahta yol var yol benim tarlamda gözüküyor diye hukuki boyutu ne ne yapmalıyım

  25. merhaba istanbulda bir çıkmaz sokaktayız tüm parsel çıkmaz sokakta sokağın bittiği yerde yan parseldeki bahçesine kapı açtı (ön tarafta ana kapısı zaten var) bu kapıyı kapattırabilirmiyiz

  26. Merhaba, taşındığımız bina ana yola 50m mesafede ve önümüzde bir bina daha var. Arkamızda ise büyük bir park. Sağımız solumuz bina yani ön binanın bahçesinden geçiyoruz. Belediye de zamanında ön binanın bahçesinden geçiş hakkını vermiş. Fakat ön binanın sakinleri sürekli “istesek yolu kapatırız” veya ” yakında bir mütahit ile anlaşacağız yolunuz kapanacak ” diyor. Parktan geçişimiz olduğunu idda ediyorlar. Parkın içinde bir yol yok. Ortalama 3 dönüm büyüklügünde ve kot farkı var. Ayrıca emniyetsiz. Belediyenin verdiği yol hakkını şahıslar kendilerince iptal edebilirler mi? Ne yapmalıyız bu sürekli uygulanan mobinge. Teşekkürler.

  27. Merhaba bu gecıt hakkı mahkeme davası ne kadar sürüyor acaba.komsumuz tarlamıza geçmemize izin vermiyor mahsülümüze ulaşamıyoruz. Saygılar

  28. Merhaba ben kum ocagı sahibiyim. Kum ocagı tesisinden ana yola çıkan 1km lik kadastro yolu bulunmakta. Ben bu yola malzeme çekerek toprak yoldan stabize yola çevirdim. Köylü şimdi bu yolu bana kullandırmak istemiyor ne yapmalıyım.

  29. istanbul çatalcada kadasto yola 400 mt yakın arsam var ve benim gibi aynı sırarada 6 kişinin daha arsası var komsu tarlalar yerleri ekiyorla bize yol bırakmıyorlar ama biz yerlerimizi kadastro getirerek 3 mt yol payı bıraktık komsu tarlalardan rica ettik yol bırakın diye kabul etmediler mahkemeye verin yol getirin dediler bu hukuk mucadelesini bilmiyoruz bize yardımcı olabilirmisiniz biz toplamda 6 arsa sahibiyiz tahmini bizim yolumuz 400 mt bunun 300 metresi bizim arsalarımızın önüdür teşşekür eder iyi çalışmalar dilerim

  30. Bursa Othangazide bir tarlama var buraya yol açmak istiyorum komşu parsellerdeki kişileri tanımıyorum bunlarla görüşmeden direk dava açabilirmiyim

  31. Merhabalar bizden tarla komşumuz geçit hakkı için dava açmış bize tebligat geldi bizim cevaben ne yapmamız gerekir mahkeme geçit hakkına karar verirse biz karşı tarafın avukat masraflaŕı ödermiyiz

  32. Merhaba,benim hayvancılık işletmeme giriş yapabilmek için komşu parselden geçit hakkı aldım ve tapu tescilini yaptırdım ancak komşu yolun başına kendi tarlası sınırları içerisinde demir kapı koydu ve üzerine asma kilit taktı ve kilidin birini bana vereceğini söylüyor.ancak benim kapıya ulaşabilmem ve gelen gidene kapıyı açabilmem için 750 metre yol yürüyüp kapıyı açıp kapatmam gerekiyor yasal olarak böyle bir şey yapması mümkünmü acaba .sonuçta ticarethane ve ben kapıya kimin geleceğini göremiyorum mesafeden dolayı ve müşterilerimin giriş çıkışları sıkıntı oluyor.

  33. merhabalar ,köyümde almak istedeğim yerleşim alanı dışında kalan bir tarla var. ana yola 50 m uzaklıkta bu tarlanın kadastral yolu yok . bu durumda komşu parsellerden geçit hakkı alarak buraya bağ evi ,dağ evi veya normal ev yapabilirmiyim .il özel idareye sorduğumda doğru dürüst bir cevap alamadım lütfen bu konuda bana yardımcı olurmusunuz şimdiden tşk ederim

  34. Merhaba 2b bahçe aldım yer 2 ye bölünmüş ve öndeki bahçeden yolu var denildi satarken ama şuan yol gözükmüyor ne yapmalıyım yol alabilmek için

  35. MERHABA KAZANMIŞ OLDUĞUM GEÇİT HAKKIYLA İLGİLİ GEÇTİĞİM ARSADAN KENDİME AİT KAPI YAPIP TEL ÖRGÜ ÇEKEBİLİRMİYİM. BUNUNLA İLGİLİ MAHKEME BİR YOL BELİRLİYORMU.

  36. Merhaba köyümüzde arsamızın içinde evimiz var tepede kaldığı için yolumuz yok önümüzdeki komşu kendi arsası diye bize yol hakkı vermiyor ne yapmamız gerekiyor yardımcı olur musunuz ?

  37. Merhaba dedemin 4500 m bi arazisi var köyümüzden bir kişi 3 tarafını satın aldı 1 tarafıda yokuş hazineye dayanıyor tel çekti önceden arsalar farklı kişilerin olduğu için bi sorun yoktu herkes arazilerin birleşim yerlerinden yol hakkı vardı şimdi ben ne yapmalıyım.

  38. Slm 6500m2 içinde 1000 m2 bag aldim.yolum olmadigi için kullanamiyorum diger paydaşlar kullana biliyo.yolumu nasil ve kimden talep edebililim

  39. Komşum beni şikayet etmiş bize yol vermiyolar diye ama gidecekleri 2 yol var. şikayette bulunmuşlar yol vermiyolar diye haklı çıkarlarmı. Ama sözde arazide yol görünüyormuş

  40. Komşum tarla iken tarla sahibi ile anlaşıp 460m2 geçit hakkı almış. Tapuyada işletmiş. Zaman ilçesinde arsaya dönmüş ifraz olmuş. Geçit hakkı da bizim parselde mevcut arsamız 1392 m2 daha önceden alınan geçit hakkı 460m2 yani bizim arsanın 3/1 birde burayı çevirmiş 8 metrelik giriş yeri var kapı koyup etrafında tel ile cevrili. 4 metreye düşürüp kapıyı kaldıra bilirmiyiz..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir