Boşanma Hukuku

Boşanmada Nafaka Nasıl Belirlenir ?

Boşanma davalarının müşterek çocukların velayeti, maddi ve manevi tazminat ödemeleri, ortak malların paylaşımı, ziynet eşyalarının teslimi gibi sonuçlarından bir tanesi de taraflardan birinin karşı tarafa nafaka ödemesine karar verilmesidir. Mahkeme taraflardan birinin boşanmada nafaka talebinin varlığı halinde şartları değerlendirerek talebi uygun görürse nafakaya ilişkin ödemeyi hüküm altına alır.

Nafaka konusundaki sorularınızı yazımızın altına yorum olarak eklemeyi unutmayınız. Sorularınıza mümkün olan en kısa sürede cevap vermeye çalışmaktayız.

Boşanmada Nafaka Çeşitleri

Boşanmada nafaka çeşitlerinden başlamak gerekirse: boşanma davalarında tedbir nafakası, yoksulluk nafakası ve iştirak nafakası adı altında üç çeşit nafaka söz konusudur. Bunlardan tedbir nafakası boşanma davası devam ederken tedbir amaçlı olarak hüküm altına alınan nafakadır. Bazen boşanma davalarının sonuçlanması seneleri bulabilmektedir. Bu esnada tarafların fiilen ortak yaşamı sona erdirmiş olmaları ve taraflardan birinin ekonomik gelirinin olmaması halinde ve talep halinde hakim tedbiren dava sonuçlanıncaya kadar nafaka ödenmesine karar verebilir.

Yoksulluk nafakası ise boşanma ile birlikte büyük oranda ekonomik kayıp yaşayacak olan ve başkaca geliri olmadığından yoksulluğa düşecek olan tarafa boşanma hükmüyle birlikte ödenmesi kararlaştırılan nafakadır. Yoksulluk nafakası herhangi bir süreyle bağlı olmaksızın aylık periyotlar halinde ödenecek miktarı mahkeme tarafından tespit edilerek hüküm altına alınır.

Boşanmanın sonuçlarından bir tanesi olan iştirak nafakası ise müşterek çocuğun velayeti kendisine bırakılan eşe diğer eşin gerçekleştirecek ekonomik katkıyı ifade etmektedir. Mahkeme müşterek çocuğun velayetini eşlerden birine bırakırken diğer eşi de aylık belli bir miktarda iştirak nafakasını çocuğun masraflarının karşılanması için ödemekle yükümlü kılabilir. İştirak nafakası çocuk 18 yaşını doldurduğunda kendiliğinden sona erer.

Bir de boşanma davalarıyla ilgili olmasa da genel olarak aile mahkemelerinin görev alanına giren nafaka türü olan yardım nafakası söz konusudur. Bu nafakada kişilerin yakın aile bireyleri üzerindeki bakım yükümlülüğünden kaynaklanan bir nafaka türüdür. Örneğin 18 yaşını dolduran çocuğun anne veya babasından talep edebileceği veya ekonomik olarak zor durumda olan, yoksulluğa düşen kişinin kardeşinden talep edebileceği nafakaya önlem nafakası denilmektedir.

Tarafların Kusur Durumu

Boşanma davalarında örneğin tazminat ödemeleri ile ilgili olarak tarafların kusur durumları önemlidir. Maddi ve manevi tazminat ödemelerinde kusursuz olan daha daha az kusurlu olan taraf karşı taraftan tazminat talep edebilir. Burada kusura bakılmasının sebebi tazminatın meydana gelen zararın telafi edilmesi amacından ileri gelmektedir.

Ancak boşanmada nafaka konusunda gelirsek, nafaka ödemeleri hususunda mahkeme tarafların kusur durumlarına bakmamaktadır. Zira nafakanın amacı meydana gelen zararın telafisi değil boşanma sonrasında meydana gelebilecek ekonomik mağduriyetlerin önlenmesi arzusudur. Nafaka ödemelerinde daha az kusurlu tarafın daha çok kusurlu olan tarafa nafaka ödemesine karar verilebilmektedir. Nafaka ödemelerinde kıstas alınan husus tarafların sosyal ve ekonomik durumlarıdır.

Sosyal ve Ekonomik Durum Araştırması

Mahkeme boşanma davasının ikamesi ile birlikte tarafların sosyal ve ekonomik durumları hakkında re’sen araştırma yapar. Bu araştırma kolluk güçleri vasıtasıyla gerçekleştirilir. Kolluk güçleri hazırladıkları raporda tarafın mevcut ekonomik durumunu, çalışıp çalışmadığını, aylık kazancını, birlikte yaşamakta olduğu kişileri, bu kişilerin maaşlarını, aylık giderlerini tespit ederler. Bunun haricinde mahkeme tarafın Sgk kayıtlarını, araç, tapu gibi menkul ve gayrimenkul varlıklarını ilgili kamu idarelerinden sorar.

Hazırlanan sosyal ve ekonomik durum araştırmalarına göre mahkeme boşanma sonrası ekonomik olarak zor duruma düşecek olan tarafı tespit eder ve diğer tarafın geliriyle orantılı bir şekilde nafaka miktarını belirler. Nafaka ödemesine karar verilen tarafın ekonomik seviyesi yükseldikçe ödemesine karar verilen nafaka miktarı da artmaktadır. Müşterek çocukların giderlerine katılım konusunda da iştirak nafakasının miktarı aynı verilere dayanılarak tespit edilir.

Nafakanın Tahsili ve İcraya Şikayet Prosedürü

Mahkeme tarafından hüküm altına alınan nafakanın ödenmemesi halinde icra takibi başlatılması mümkündür. Nafaka alacakları bakımından icra ve iflas kanunu nafaka alacaklısına diğer alacaklılara nazaran icra hukukunun pek çok alanında pozitif ayrıcalık tanımakta ve nafakanın tahsili için öncelik tanımaktadır.

Ayrıca nafakanın ödenmemesi halinde nafaka alacaklısı, borçlunun tazyik hapsine çarptırılması için icra ceza mahkemesine şikayette bulunabilir. Bu şikayet 3 aylık hak düşürücü süreye tabidir. Şikayet neticesinde icra ceza hakimi nafaka borçlusunu dinler ve son üç aylık nafakanın ödenmemiş olduğunu tespit etmesi halinde tazyik hapsine karar verebilir. Borçlu nafakayı ödemekle tazyik hapsinden kurtulur ancak takip eden ayların nafakalarının ödenmemesi halinde alacaklı yeniden şikayette bulunabilir.

Nafakanın Artırılması veya Azaltılması

Boşanma davasında karar altına alınan nafaka miktarının değişen şartlara göre uyarlanması yani arttırılması veya azaltılması mümkündür. Ancak mahkeme bunu re’sen kendisi gerçekleştirmek, tarafların bu hususta aile mahkemesinden talepte bulunması gerekir. Nafaka alacaklısı boşanma davasındaki şartların değiştiği, nafakanın kendisine artık yetmediği, ekonomik durumunun daha da bozulduğu ya da nafaka borçlusunun ekonomik durumunun daha iyi hale geldiği gibi gerekçelerle nafakanın arttırılmasını talep edebilir.

Nafaka borçlusu da tam tersi şekilde nafaka alacaklısının gelir elde etmeye başladığı, ekonomik durumunun düzeldiği ya da kendisinin ekonomik durumunun bozulduğu, nafakayı ödemeyemez hale geldiği gibi gerekçelerle nafakanın azaltılmasına ya da nafakanın sona erdirilmesine karar verilmesini talep edebilir.

Nafakanın Sona Ermesi

Kural olarak nafaka süresiz olarak hüküm altına alınır. Normal şartlar, tarafların ekonomik ve sosyal durumlarında değişiklik olmaması halinde nafaka ödemesi ilanihaye devam eder. Bu konuda nafakanın belirli bir süre ile sınırlandırılabilmesi konusunda hakime takdir yetkisi verilmesi gerektiği hususunda hukuk camiasında da talepler ve tartışmalar mevcuttur ancak mevcut yasal düzenleme kapsamında nafaka süresiz olarak karara bağlanmaktadır.

Ancak bazı şartlarda nafaka sona erebilmektedir. Örneğin lehine nafaka ödenmesine karar verilen tarafın başka bir kişiyle evlenmesi halinde nafaka kendiliğinden sona erecektir. Nafaka yükümlüsünün veya nafaka alacaklısının ölmesi de nafaka yükümlülüğünü sona erdirir. Nafaka alacaklısının ekonomik durumunda iyileşme olması halinde nafaka yükümlüsünün açacağı dava ile nafakanın sona ermesi mümkündür.

İştirak nafakası ise nafaka yükümlüsünün ölmesi ya da velayet altındaki çocuğun ölmesi halinde sona ereceği gibi çocuğun 18 yaşını doldurması halinde de kendiliğinden sona erecektir. Müşterek çocuğun velayetinin değiştirilerek nafaka yükümlüsünün velayetine verilmesi halinde de iştirak nafaka kendiliğinden sona ermektedir.

İlgili Makaleler

23 Yorum

  1. Merhaba..benim abimden bir alacagim vardi 300 milyar kadar..Daha sonra ben evlendim.Evlendikten sonra ķendisinden bu parayi istedim..fakat nakiti olmadigi icin bir dairesini satip bana verdi bende o paraya evlendikten sonra daire aldim..
    Para elime gectiginda ben 1.5 yillik evliydim
    Esim devlet memuru
    Bu para benim evlenmeden once kazandigim para
    Abim dairesini sattiktan sonra parasini kendi hesabina yatirdi ben ev bulup anlastiktan sonra hesabindan cekip bana verdi.bende ayni gun ev aldim..

    Şimdi sorum şu bazen esimle aramizda çok siddetli tartismalar oluyor..basanirsak daireden hak talep edebilirmi..şuan 2 cocugum var ve 6 yillik evligim.şimdiden çok tesekur ederim

    1. Talep edebilir, sonuçta size bağışlanmış bir para değil, kendi paranızla ev almışsınız, bu durumda edinilmiş mallara katılım rejimi gereği evin yarısını talep etmesi mümkündür.

  2. Merhabalar. Eşinden ayrılmak icin dilekçe vermeyi düşünüyorum fakat kesinlikle davaya gelmeyecek ve nafaka baglamak istemeyecektir. O olmadan bosanabilirmiyim ve uzatılır mı mahkeme. Nafaka bağlanır mı yine kendisi olmadan.devlet memuruyuz ikimizde. Ücretsiz izindeyim ve nafaka önem arz ediyor şu anda benim için. nafaka miktarı ne olur acaba memurlarda. Geçici nafaka diye birşey var mı ve hakim aile danışmanına mi gönderiyor. teşekkür ederim.

    1. davalıya tebligat yapıldıktan sonra duruşmaya gelmese de karar çıkar. yargılama devam ederken tedbir nafakası mümkün.

  3. Slm İsmim hüsametin can 16 06 2009 evlendim şu an eşimden ayrı kalıyorum boşanma kararı aldım üzerime her hanki bir mal varlığı yok 3 yıl önce bi daire aldım krediyle ödemede sıkıntı çektim satdım 3 yıl doluyor satalı şimdi eşim benden tazminat ve nafaka davası açabilirmi nafaka alabilir mi çocuk yok ve çocuk olmama sebebide eşim kusurun %60dan fazlası onda şimdilik dava açmadım nasıl bir yol izleyebilirim bana dönüş yaparsanız sevinirim

  4. Merhaba 8 yıllık evliyim boşanmak istiyorum hiç anlaşamıyoruz 3 çocuğum var çocuklarım çok etkileniyor bu durumdan çocuklarımın velayeti bende olsun istiyorum mesela babalari isterse benden alabilir mi çocuklarım küçük en büyüğü oğlum 7 yaşında

    1. Mahkeme, pedagog bilirkişinin de görüşünü alarak karar verecek velayete, yaşı küçük anneye muhtaç çocukların velayetinin size verilmeis ihtimali daha yüksektir.

  5. Merhaba şiddetli geçimsizlik ve aldatma şüphelerimden dolayı eşime boşanma davasını ben açmayı düşünüyorum kendisi bana nafaka vermemek için davayı açmayı reddediyor acaba bu gerçekmi? Davayı ben acarsam nafaka ödemek zorunda degilmidir?

    1. Mahkemenin kararına bağlı taraflar talep eder mahkeme değerlendirir kime ve ne kadar hükmedeceğini.

  6. Merhablar.. Eşimin küsme yastığını alıp koltukta uyuma çoğu zmn oda yetmeyip annemin evine gidiyorum der evi ter eder. Çoğu zmn 2ayda bir birlikte oluruz. Şuan evi terk etti yine..boşanalım dedim sonra eve dön cocuklar var dedim vs. Boşanırsak 2cocuk var 16 ve 7 yaşında nafaka ne kadar alabilirim. Ayrıca cinsellik mağdur ettiği için ek nafaka veya pisikolojik şiddet olarak çocuklardan hariç nafaka veya tazminat talep edebilirmiyim. Maddi durumları çok iyi fakat herşey anne babasının üzerine şuan oturduğum evde kalmam mümkün olur mu.

    1. manevi tazminat talep etmek mümkün, nafaka miktarı tarafların ekonomik durumlarına bağlı bir şey, siz ekonomik olarak zor duruma düşecekseniz ve eşinizin de geliri varsa orantılı bir nafakaya hükmedilir. tazminatın ve nafakanın tahsili ancak karşı tarafın şahsi mal varlıkları üzerinden gerçekleştirilir, annesinin babasının malvarlığının bu alacakların tazmini için haczi mümkün değil.

  7. 1 yıllık evliyim 4 aylık hamileyim Eşimden şiddet görüyorum hakaret ediyor yüzüme tükürüyor ve zorla paramı alıyor BOşanmak istiyorum ama yanaşmayacağını biliyorum oturduğum ev babamın evden gitmiyor aynı evdeyiz ne yapmam lazım bana bir yol gösterin lütfen

  8. Merhaba 15 yaşındayım.Annem babamdan boşanmak istiyor ve üç kardeşiz.Babam sürekli bize karşıda ters davranıp ya hiç konuşmuyor ya da azarlıyor.Elimizde babamın başka kadınlarla yaptığı görüşmelere dair fotoğraflar var.Annem çalışmıyor en küçük kardeşim 7 yaşında erkek ,benim küçüğüm 14 yaşında kız babamızda kalmak istemiyoruz. Velayetimizi kime verirler ve üçümüz de babamdan nafaka isteyebiliyor muyuz ?

    1. Merhabalar, aldatma olayı telefon görüşmeleri ile ispatlanırsa annenizin tazminat alma ihtimali var ayrıca anneniz çalışmıyor ve babanız çalışıyorsa nafaka da talep edebilir, sizin velayetinizi isteyip sizler için de nafaka talep edebilir. Mahkeme velayeti kime vereceğini çocukları bir uzman psikolog eşliğinde dinleyerek karar verir. Nafaka miktarları babanızın ekonomik durumu ile orantılı olarak belirlenir.

  9. Ben 1bucuk yıllık evliyim çocuk yok ben çalışmıyorum nafaka alabilirmiyim eşim boşanmak istiyor

  10. Merhaba. Benim Eşimin annesi ile babası hiç resmi nikah yapmamışlar ve ayrılmışlar eşimi annesi büyütmüş babası hiçbir şekilde destek olmamış babasının durumunda iyi.eşim şuan 20 yaşında babasına dava açabilir mi 18 yıllık masrafını alabilir mi?

  11. Issızım.400 lira oğluma nafaka oduyorum. Ödemekte zorlaniyorum.sgk kaydım yok malım mulkum yok. Nafakayi düşürebilirmişim. Eski eşim babasindan maaş aliyo ayrıca kira geliri var.
    Ne yapabilirim ? Yardimci olabilirseniz sevinirim

  12. Benım esım esrar ıcıyor ıckıde calısyor hep kavga ediyoruz apartman sahit bebegım 2buuck yasında bebegımı bana verırmı pekı ve tazminat alabilir mıyım

  13. Kolay gelsin herkeze eşimde boşanmak istiyoruz 2 çoçuk var 1 tanesi 8 dıyer 5 yaşında çoçuklar annesinde kalacak mal varlığım yok asgari ucrete çalışıyorum kirada oturuyoruz boşanırken nasıl olur nafaka işleri ne kadar verilir yardımcı olursanız sevinirim kolay gelsin..

  14. Annem ve babam boşanmak istiyor. Ben 16 yaşındayım ve birisi 18 diyeri iste 21 yaşında iki ablam var. annemin hiçbir maddi geliri yok. Babam anneme önceden bir çok kez şiddette bulundu ve annemi evden kovdu bu sebeple boşanmak istiyor. Babamın geliri 4000tl civarı herhangi bir evimiz olmadığı içinde kirada kamamız gerekecek. Bunların hepsi hatta daha fazlası var göz önünde bulundurulursa ne kadar nafaka almamız mümkün

  15. Ben eşimle boşanma davası açtık fakat virüsten sebep mahkeme hazirana ertelendi ama nafakayı vermiyor vermek zorunlu degilmi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir