Tüketici Hukuku

Tüketici Hakem Heyetine Başvuru

Tüketici ile satıcı arasında gerçekleştirilen alım satım işlemleriyle ilgili uyuşmazlıkların çözüm yeri tüketici hakem heyetleri ve tüketici mahkemeleridir. Tüketici hukukunun temel kanunu olan 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun bu kanundan doğan uyuşmazlıklarla ilgili olarak uyuşmazlığın konusunun değerine göre iki basamaklı bir çözüm yolu öngörmektedir. Her yıl güncellenen belirli bir miktarın altında kalan uyuşmazlıklarda tüketici hakem heyetine başvuru yapılması gerekirken bu miktarı aşan durumlarda doğrudan tüketici mahkemelerine başvurmak gerekmektedir.

Güncelleme 01.01.2018
Tüketici hakem heyetine başvuru sınırı 2018 yılı için İl Tüketici Hakem Heyetleri bakımından 6.860,00 TL, İlçe Tüketici Hakem Heyetleri bakımından 4.570,00 TL’dir.

Örnek vermek gerekirse satın almış olduğunuz laptopun arızalı olması nedeniyle arızasız yenisi ile değiştirilmesini satıcıya teklif ettiniz ancak satıcı çeşitli sebeplerle değişime yanaşmadı. Satın almış olduğunuz laptop için ödemiş olduğunuz miktar ise 2.150,00 TL. Bu örnekte hem gerçekleştirdiğiniz satın alma işlemi tüketici sözleşmesi kapsamında olduğundan hakem heyeti konu bakımından; hem de ürün bedeli hakem heyeti sınırı altında kaldığından miktar bakımından tüketici hakem heyeti görevli olacaktır.

https://www.youtube.com/watch?v=C461-chpueo

Hakem heyeti başvurularınızla ilgili soru ve görüşlerinizi yazının altına yorum olarak eklemeyi unutmayınız. Sorularınıza mümkün olan en kısa sürede cevap vermeye gayret göstermekteyiz.

Hakem Heyetlerinin Görev Alanı

Tüketici hakem heyetleri ancak tüketici hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklarda görevli bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse bankadan aldığınız kredi veya kredi kartı ile ilgili yaşadığınız hukuki problemler, internetten veya mağazadan satın aldığınız bir ürün veya hizmetle ilgili hukuki uyuşmazlıklar tüketici hakem heyetlerinin görev alanına girmektedir.

Burada önemli olan ayrım gerçekleştirdiğini alım-satım işleminin kişisel ve özel ihtiyaçlarınız için olmasıdır. Ticari işletmeniz için veya başkaca ticari veya mesleki amaçlarla gerçekleştirdiğiniz alım-satım işlemleriyle ilgili uyuşmazlıklarda duruma göre ticaret mahkemeleri veya direk özel yetkili bulunan yargı organları görevli olacaktır.

Eğer tüketici sözleşmelerinden kaynaklanmayan bir uyuşmazlığa ilişkin tüketici mahkemesinde dava açarsanız mahkeme görevsizlik sebebiyle dilekçenizi reddedecektir. Bu durumda tekrardan görevli mahkemede dava açmanız gerekir.

Eğer miktar bakımından tüketici işlemine konu ürün veya hizmetin bedeli sınırın altında kalmasına rağmen tüketici mahkemesinde dava açarsanız mahkeme bu seferde dava şartı yokluğundan usulden red kararı verecektir. Bu durumda da tekrar tüketici hakem heyetine başvuru yapmanız gerekecektir.

Tüketici Hakem Heyetine Başvuru Nasıl Yapılır ?

Hakem heyetleri genelde illerde il ticaret müdürlükleri bünyesinde ilçelerde ise kaymakamlıklar bünyesinde kurulmakta ve faaliyet göstermektedirler. Tüketici işlemleriyle ilgili uyuşmazlıklarda eğer uyuşmazlığa konu mal veya hizmetin değeri yukarıda verilen miktarların altında kalıyorsa hakem heyetine başvurabilirsiniz. Bunun için İl veya ilçe hakem heyetine hitaben hazırladığınız bir dilekçe ve nüfus kağıdınız ile birlikte bizzat hakem heyetine müracaat etmeniz yeterlidir. Dilekçenizde kendinize ait Tc kimlik no, ad-soyad, adres ve iletişim bilgilerinizle birlikte karşı tarafın ticari ünvanını veya ad-soyad ve adresini verdikten sonra uyuşmazlık değerini, özet bir şekilde uyuşmazlığın konusunu, anlaşmazlık çıkan noktaları açıklayıp netice-i talepte karşı taraftan ne talep ettiğinizi yazıp imzaladıktan sonra ilgili diğer belgeleri dilekçenize eklemeniz yeterli olacaktır.

Artık tüketici hakem heyetine internetten başvuru yapmak da mümkün hale gelmiştir. Resmi Gazete’de 11/08/2017 tarihinde yayınlanan düzenlemeye göre artık tüketici hakem heyeti başvuruları dijital ortamda e-devlet uygulaması aracılığı ile internet üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. Bunun için aşağıda yer alan linki tıkladıktan sonra kişisel bilgilerinizi ve şikayetinizle ilgili formu doldurmanız yeterli olmaktadır. https://www.turkiye.gov.tr/tuketici-sikayeti-uygulamasi

Heyetin Kararına İtiraz

Tüketici hakem heyeti gerçekleştirdiğiniz başvuruyla ilgili olumlu veya olumsuz bir karar verecektir. Süreç küçük ilçelerde nispeten daha hızlı işlerken, büyük şehirlerde maalesef uzayabilmekte ve iş yükü sebebiyle neticenin alınması bir yılı bulabilmektedir. Verilen karar adresinize posta yoluyla tebliğ edilir.

Eğer heyetin kararı aleyhinize ise bu karara karşı da itiraz etme hakkınız bulunmaktadır. Kararın tarafınıza tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde heyetin bulunduğu yer tüketici mahkemesine itiraz başvurusunda bulunabilirsiniz. Tüketici mahkemesinin bulunmadığı yerlerde bu görev Asliye hukuk mahkemeleri tarafından gerçekleştirilmektedir.

Mahkeme başvurunuzu dosya üzerinden karara bağlayabileceği gibi gerekirse duruşma açıp tarafları duruşmada dinleyebilir, keşif yapabilir ve gerekli görürse dosyayı bilirkişiye gönderebilir. Mahkeme yapacağı yargılama neticesinde üç farkı şekilde karar verebilmektedir. Mahkeme tüketici hakem heyetinin kararını yerinde bulursa başvurunun reddine karar verir ve tüketici hakem heyetinin kararı geçerliliğini korumaya devam eder. Eğer kararın hatalı olduğunu düşünüyorsa başvuruyu kabul eder ve heyetin kararını kaldırır. Son olarak da başvuruyu kabul ederek heyetin kararında değişiklik yapabilir.

Tüketici hakem heyetine itiraz üzerine tüketici mahkemesinin vermiş olduğu kararlar kesindir. Yani artık bu karara karşı itiraz veya temyiz yoluna başvurmak mümkün değildir. Mahkeme yapacağı yargılama neticesinde eğer taraflardan birinin avukatı varsa nispi vekalet ücretine de hükmetmektedir.

45 Yorum

  1. 21 mart tarihinde üniversitemize gelen bir firmadan set kitaplar satın aldım. Satarken ödemelere 2 ay sonra başlayabileceğim, her ay ne kadar istersem o kadar para yatırabileceğim, yatıramadığım aylarda da sorun yaşamayacağım söylendi. Buna karşılık 120 kitabı 1200 liraya 20 ay ödemeli koşuluyla alacağımı sanıyordum ancak 85 kitap verdiler. Ödemeler konusunda rahatlık sundukları için önemsemedim yine de. Denildiği gibi her ay elime geçen parayı yatırıyordum ancak temmuz ayında bu firmadan arayan bir bayan çok ağır bir üslupla ve tehdit edercesine ödemeler konusunda sıkıştırdı. Okulumuzda söylenenin aksine her ay 60 lira ödeme zorunluluğu varmış. Sürekli farklı numaralardan arayan firmaya geri dönüş yaptığımda telefonu açmadılar. Kitapları iade talebinde bulundum ancak bir sonuç elde edemedim. Öğrenciyim ve maddi yönden ailemi de çok zor duruma sokan bu sözleşmeyi iptal etmek için bulunduğum şehirdeki valilikte bulunan Tüketici Hakem Heyeti’ne dilekçe yazdım. Kitapları satan firma tarafından cayma hakkım konusunda bilgilendirilmedim. Hatta imzaladığım sözleşmede cayma hakkımı bildiren bir yazı da yok. Kitapları satan kişiye ait bilgi, imza ve kaşe de bulunmuyor bu sözleşmede. Tek mağdur ben değilim. Türkiye’nin birçok yerinde bu firma tarafından dolandırılan öğrenciler var. Sözleşmeden cayma hakkımı kullanabilmek için BİMER’e dahi mail attım. Size sormak istediğim, cayma hakkımı kullanmam mümkün mü? Tüketici Hakem Heyeti’nin başvurumu değerlendirmeme durumu var mıdır?

    1. Merhabalar Hande Hanım,

      Tüketici hakem heyeti elbetteki başvurunuzu değerlendirip bir neticeye varacaktır. Eğe karar aleyhinize gelirse tüketici mahkemesine itirazda da bulunabilirsiniz. Yalnız şunu belirtmem gerekir ki cayma hakkı sadece mesafeli satım sözleşmelerinde yani internetten veya telefonla uzaktan satın alınan ürünler için geçerli. Siz sözleşmeyi yüz yüze gerçekleştirmişsiniz. Bu durumda satın aldığınız ürünü iade etmeniz anlatmış olduğunuz şartlar dahilinde mümkün gözükmüyor. İmzalamış olduğunuz sözleşmedeki şartları yerine getirmeniz gerekir. Eğer sözleşmede her ay dilediğiniz miktarda ödeme yapabileceğiniz yazılıysa karşı tarafın tehditkar ifadelerinden çekinmenize gerek yok, sizi imzaladığınız sözleşmedeki hükümler bağlar.

      Kitap sayısının eksik olmasıyla ilgili olarak, eğer imzaladığınız sözleşmede 120 kitap yazmanıza rağmen size 90 kitap teslim edildiyse, eksik kitaplar oranında bedelde indirim talep edebilirsiniz. Eksik teslim edilen 30 kitabın ücretini ödemekten kaçınabilirsiniz. Ancak dediğim gibi sözleşmede nelerin yazdığı çok önemli. Ne tür bir yazı imzaladığınızı bilmediğimden ihtimaller üzerinden açıklamaya çalıştım.

  2. Öncelikle merhale ben sekizinci ayda samsun j7 prime cihaz aldım alalı 8 ay oldu cihazım 5 kere aynı hatadan servise gitti ve onarılması adı 6 kez yolladım onarımı onarılmıyacağını bilmiyorum ben tüketici hakem heyetine verdim para iadesi istedim sizce kazanırmıyım

  3. Merhaba. Ben atasay kuyumculuktan 14 karat 5 taş yüzük aldım. Ancak, ürünü aldığım aynı gün atasayın internet sitesine baktığımda, aldığım ürün ve benzerlerinin yarı fiyatına satıldığını gördüm. Hatta zen pırlanta gibi diğer internet sitelerine de baktığımda yine çok uygun fiyatlar gördüm. Mağazadan alınan ürünler için cayma hakkımızın olmadğını biliyorum. Ama ürünü de iade etmek veya atasayın kendi internet sitesinden daha ucuz fiyata satılan benzer ütünü almak istiyorum, ne yapmalıyım?

  4. Merhaba, 2018 ocak ayında sahibinden.com üzerinden bir mağazadan kapıdan ödemeli 650 TL.ye LG akıllı telefon siparişi verdim. Satıcı ilanında cihazın 32 GB hafızalı, sıfır ve bir yıl teknik servis garantili olduğunu belirtiyordu. Gelen cihaza sadece irsaliyeli fatura kesilmişti. Faturada sadece cep telefonu yazıyordu, marka model yoktu. Telefonu denediğimde sim kartı algılamadı ve gelen telefonda 16 GB hafızalıydı. Durumu satıcıya bildirdiğimde, geri gönderin yenisini gönderelim dediler. Ben telefonun 32 GB hafızalı olması gerekiyordu, ilanınızda öyle yazıldığını söylediğimde, yanlış yazılmış biz sadece 16 GB hafızalı cihaz satıyoruz dediler. Uzaktan mesafeli satış için herhangi bir bilgilendirme de yapılmadı. Cihazı iade edebilir miyim diye sorduğumda iade olmaz, değişim olur dediler. Whatsapp yazışmaları mevcut. Telefonu gönderirken içine not yazdım ve gönderecekleri telefonunun sağlam ve 32 GB olmasını, aksi durumda paramın kredi kartıma iade edilmesini belirttim. Gönderdikleri 2. telefonda da 16 GB hafızalı idi ve iki hafta içinde aynı sorunu verdi. sim kartı algılamıyor, kendi kendine kapanıyordu. Whatsappta firmaya cihazın 1 yıllık teknik servis garantisi olduğunu belirtmişsiniz, bu hizmeti nereden alabilirim diye sordum ve LG teknik servislerinde diye cevap aldım. Bende garantisi var diye telefonu yetkili LG teknik servisine götürdüm. Servis telefonun imei numarasını sorguladı ve telefonun imei’sinin 2015 yılında kullanımına açıldığını, telefonun sıfır olmadığını, garanti kapsamına alınamayacağını belirtti. Durumu satıcıya ilettim, yine telefonu gönderin bakalım dediler. Telefonu gönderdim ve içine satıcının ilanını da koyarak, cihazın ilandaki şartları taşımadığını, cihazın sıfır olmadığını, cihazın teknik servis garantisinin olmadığını, bana ayıplı mal sattıklarını bu yüzden ya bana sıfır ve 1 yıl teknik servis garantili bir telefon göndermelerini yada paramın iade edilmesini talep ettim. Aksi durumda Tüketici Hakem Heyetine ve Tüketici Mahkemesine başvuracağımı belirttim. Telefon firmaya ulaştıktan sonra beni aradılar, onlara gönderdiğim 2 sayfalık yazıda tüm safahatı belirttiğim halde, bu telefonun nesi var, bak gönderdiğin telefondan arıyoruz hiç bir sıkıntısı yok, senin derdin başka, sen telefonu iade etmek peşindesin diye de şahsımı töhmet altında bıraktılar. Ben de bana ayıplı mal sattıklarını, telefonu iade etmek istediğimi, cayma hakkımı kullanmak istediğimi, paramın iadesini istedim. Ama kabul etmiyorlar. Bugün bana 3. Telefonu gönderdiler. IMEI numarasını LG Müşteri hizmetlerinden kontrol ettirdim ve bu telefonun da sırır olmadığını ve garanti kapsamında olmadığını öğrendim.
    Uzun uzadıya anlattım ki, aşağıdaki soruları sorayım.
    1- Dava açmak istiyorum ama öncelikle nereye açmam gerekiyor. Tüketici Hakem Heyetine açarsam, süreç çok uzun belki bir yıl telefonu kullanamayacağım, yeni bir telefon almak zorunda kalacağım. Sonra heyet lehime karar verse dahi sadece paramın iadesine hükmedecek. Ona da satıcı belki itiraz edecek, belki avukat tutacak, belki de bir de karşı tarafın da avukatlık ücreti üzerimde kalacak. Ama ben manevi ve maddi kayba uğradım, yaptıklarının karşılıksız kalmasını istemiyorum, firmadan hem paramı, hem tazminat almak istiyorum, hem de vekalet ücretini onlara ödetmek istiyorum, sizce bu mümkün mü?
    2- Tüketici Mahkemesine doğrudan dava açabilir miyim? Kazanma şansı nedir, ne kadar sürer, avukatlık ücretti muhtemelen ürün ücreti kadar olacak, ne tavsiye edersiniz?
    3- Böyle bir durumda avukatlı ücreti ne kadar olur?
    Şimdiden teşekkürler.

    1. İlde 6.860,00 TL İlçelerde 4.570,00 TL altındaki ürünler için tüketici mahkemesine başvuramazsınız, doğrudan tüketici hakem heyetine başvurmanız gerekiyor. Ne kadar süreceği bulunduğunuz yerin yoğunluğuna göre değişir. Diğer sorularınız ihtimaller üzerinden olduğu için bir şey diyemem, ancak kazanırsanız elbette karşı taraf “kanuni” vekalet ücretini ödemek durumunda kalır, onun haricinde sizin avukatınızla aranızda anlaştığınız bedeli ödemez.

  5. Merhabalar,

    Ben 28.02.2018 tarihinde bir mobilya mağazasından 6.750 TL ye peşin ürün teslimi aldım. Mağaza da koltuk takımlarının ip renkleri kreme kahverengi gibi iken eve gelen koltuklarda kreme beyaz iplik , maviye beyaz yorgan iplik dikişleri vardı.15 gün dolmadığı için bu ürünü geri iade etme hakkımı kullanabilir miyim ? Mağazaya gittiğimde bana burada gördüğünüz demo iplik bunlar diye bir cevap vermekteler. Güya cuma günü ürünü gelip evden geri alıp yenisini göndereceklerini söylediler.

    1. Merhabalar, size sundukları örnek üründen farklı bir durum varsa elbette değiştirmeleri gerekir. Bunun 15 gün gibi bir süresi yok, hatayı fark etmeniz akabinde makul bir süre içerisinde satıcıya başvurmanız yeterlidir.

      1. Merhaba,

        Kendi hatalarını kabul etmiyorlar ürününüzü geri alın o zaman dediğimizde vermiyoruz gidin kime şikayet ederseniz edin diyorlar. Bunun bir çözümü var mı ? lütfen yardımcı olur musunuz

        1. Yargı yoluna başvuracaksınız. Miktar itibariyle eğer il merkezindeyseniz tüketici mahkemesine, ilçedeyseniz ilçe tüketici hakem heyetine başvuracaksınız.

  6. Merhabalar, bir cep telefonu aldım, ayıplı çıktı. Satıcı cayma hakkımı dikkate almadı ve cihazı da geri almıyor. Tüketici Hakem Heyetine bedel iadesi için başvuruda bulundum. Sorum şu:
    Cep telefonuna ihtiyacım var, karar çıkana kadar cep telefonunu kullanabilir miyim yada kullanırsam ne olur?
    Diyelim ki, karar çıkana kadar kullandım, karar da lehime çıktı, ama bu arada telefonu kullanırken başına bir iş geldi, durum ne olur? Satıcı bu durumda ne yapar.
    İyi çalışmalar.

    1. Ürünü teslim almak satıcının sorumluluğunda, ama siz iadeyi teklif ettiğinizi kanıtlamanız gerekir. Buna ilişkin satıcıya gönderdiğiniz mesaj, email, yazı vs. varsa saklayın. Bu süreçte de telefonunuzu kullanın.

  7. bundan 20 gün önce ereyon internet sitesi den profilo buzdolabı aldim 09 03 2018 de horoz lojistik ürünü getirdi ben 8 kata oturuyorum aşağıda asansöre sigdiramadiklari için girişe bırakmışlar ve o anda okulda gelen oğlum bizm buzdolabı deyince o a imza ayırmışlardır ve gitmişler ereyonu aradım ve söyledim ama servis gelsin acsi. dediler horoz u aradım biz esekmiyiz 8 kata çıkaracak okadar büyük buzdolabı almasaydin gibi laflar yaptılar servisi cagirdimm buzdolabı açtılar ya kız dondurucu kapağında kırık var dediler temini çektiler içinde rafları kırık 0 derce kutusu kırık motor bolumunu açtılar ordada kırıklar var ereyonu aradım serideki arkadaşla konuştular seviş buzdolabı çalıştırdı bunu mutlaka değiştirirler dediler ve gittiler içini sildim dolap çalışıyordu ama profilo servisi aradım ana merkezi bizim o ereyonla anlasmamiz yok değiştiremeyiz dediler tüketici hakem heyetine baş vurdum 15 sure bitmeden ereyonu arıyorum suçu ondan ona atıyorlar bu gün aradılar kutuda bisey yokmuş bizim yapabileceğimiz biseyimiz yok dediler ne yapmam gerek 15 içinde iade edeceğiniz ayıplı mal orak email atım ereyon a ama kabul etmiyorlar

    1. Tüketici hakem heyetine başvurmanız gerekiyordu zaten yapmışsınız anladığım kadarıyla. Hakem heyetinden gelecek sonucu tekrar burada paylaşın lütfen.

      1. Tüketici hakem heyeti bilir kişi yolladı ve dolabın fabrika hatası olduğuna karar verdı ereyon İnternet paramı kartıma yatırdı buzdolabı gelip aldılar fakat 15gün sonra bana mahkemeden bir kayıt ereyon nternet beni mahkemeye vermiş tüketici hakem kararını bozmak istiyor 18 zinde mahkeme var tüketici hakem heyetinin verdiği kararı bozabilirmi elimde buzdolabıda yok cevap bekliyorum teşekkürler

        1. Tüketici hakem heyeti kararının iptali için tüketici mahkemesine başvurulabiliyor, karşı taraf da bu hakkını kullanmış. Tüketici mahkemesi nihai kararı verecek. Eğer mahkeme hakem heyetinin kararını bozarsa buzdolabını iade ederler, siz de parayı iade edersiniz. Mahkeme itirazı reddederse zaten sıkıntı yok sizin açınızdan.

          1. Yani ben haklıyım bilirkişi ve buzdolabı acan serviste resimler mevcut kaybetme ihtimalim yüksek cok endişeleniyorum bu gün bı savunma yazdım asli hukuk mahkemesi ne yarın verecem sonuc aleyhime cıkma olasılıgı cok mu yani

          2. Sonucun nasıl çıkacağını bilemem, hakem heyeti doğru karar vermişse mahkeme ilk kararı bozmaz.

  8. İyi günler vodafone evde internet hizmetinden bir aydan fazla yararlanamıyorum. Sorunu defalarca müşteri hizmetlerine iletmeme rağmen bir sonuç alamadım. Kullanmadığım internetin parasını almaya çalışıyorlar. Ben tüketici mahkemesine başvurarak ödediğim fatura miktarını almak ve taahhütsüz iptal ettirmek istiyorum bu mümkünmüdür. Cevabınızı bekliyorum iyi günler

  9. internet sitesinden 10,188 tl lik ürün aldım,istediğim ürün yerine 1 kiloluk hurdacıdan plastik yollamışlar.aradım hata olmuş dedi…tekrar yollayın düzeltelim dediler.yolladım hurdalık gelende gitti ödediğim 10,188 tl de gitti..14 günlük cayma hakkımı kullandım.1,5 ay oldu para iadem olmadı..BU ŞAHIS HALA BAŞKA İNTERNET SİTESİ ÜZERİNDEN İNSANLARI ALDATMAYA DEVAM EDİYOR MAALESEF,ARKADAŞLAR BİLMEDİĞİNİZ SİTELERDEN KESİNLİKLE ALIŞVERİŞ YAPMAYIN…ödediğin makbuzda açıklama kısmına ürün hakkında bişi yazma garantide sorun yaşarsın diyerek korkutuyorlar sonra mahkemeye versende paranı geri alamıyorsun….ki ben verdim mahkemeye davanın reddini istemişler uyduruk sebeplerle…dava nasıl sonuçlanır yazabilirmisiniz lütfen….

  10. İyi günler.Benim şikayetim lazer epilasyon mağduru olmam.Yaklaşık 2016 yılının Ekim ayından itibaren bir klinikte lazer epilasyona gidiyorum.İlk başta tüylerimin % 80 azalacağı ve tekrardan çıkma ihtimalinin olamadığı söylendi.Ancak 8 seansın sonunda hala tüylerimde bir azalma yoktu daha doğrusu azalma oldu ama yarı yarıya bir azalma bile değildi.Bunu sonucunda tekrardan seanslara başladık.11 seans daha gittim en son 2 hafta önce gittim.Maalesef tüylerim hala aynı şekilde ben artık gitmek istemiyorum ve paramı geri almak istiyorum ödediğim miktar 1.000 tl ilçe hakem heyetine başvuracağımı yazmışsınız.Sizce kazanma şansım nedir .Şimdiden teşekkürler.

  11. Merhaba
    Teknosa dan cep telefonu aldım hediye olarak yıl kasko verdiler. Telefon düşme sonucu kırıldı ekran değişimi gerekiyordu. Ancak 20 in günü içerisinde parça temininde bulunamadıkları için telefonu değiştirdiler. Sonrasında telefon 1 yılını doldurmaya 2. Kez kırıldı bu sefer değişim veya tamir yapamayacaklarını telefon değişimi sonrası kaskonun iptal olduğunu söylediler. Ancak sözleşmemizde böyle bir ibare bulunmamaktadır. Hakem heyetine başvuru yaptım lehine sonuçlandı 3299 liranın tarafıma ödeneceğine hükmetti. Sigorta ŞİRKETİ iptali için başvuru yaptı ve 21.11.2018 tarihinde mahkemeye davalı olarak tebligat geldi. Bu durumda ne yapmam gerekiyor? Avukat tutmalı mıyım lehime veya aleyhine sonuçlandığinda yapacağım ödeme ne kadar olur ve ne gibi bir süreç izlemeliyim? Şimdiden teşekkür ederim

  12. bir site yalandan ürün satıyor. Parayı alıyor ama ürün yollamıyor ve iade edilmiyor. Bir sürü mağduru var bu konuda ne yapılabilir.

    1. Ödemeyi kredi kartı ile alıyorlarsa bankaya harcama (chargeback) itirazında bulunun. Banka havalesiyle alıyorlarsa tüketici hakem heyetine başvurun.

  13. Merhaba
    Az önce instagram üzerinden video ve görsellere kanarak aldığım koltuk örtüleri elime ulaştı. Görsellerle alakasız ve defolu mal göndermişler. Instagram üzerinden bunu belirttiğimde ise iadenin olmadığını kaba bir şekilde yazmışlar. Tepki gösterdiğimde ise değişim vardı ama artık yok dediler, beni dava ediceklermiş vs vs. Kapıda ödeme yaptım, paketi açıp incelemediğime bin pişmanım, ne olur yardım edin ne yapmalıyım?

    1. Kanunen ürünü iade almak ve parayı iade etmek zorundalar. Fiş, fatura vs. gönderdiler mi ? Tüketici hakem heyetine başvurun.

  14. admin merhaba bir hafta önce ….. com dan havale ile ürün alıdm gelmediaraştıdığım kadarıyla site dolandırıcı gibi ne yapmam lazım havalede gerçekleşti ve bu site hayla online aktif

  15. Merhaba bende instagram da bir sayfada elbise sipariş verdim eft ile ödeme yaptım. Fakat Singapur dan gelecek dedikleri elbise Çin den geldi ve istediğim elbise hiç alakası yok. Msjlarima olumlu hiç bir cvp verilmiyor. En kötüsü sipariş verdiğim kişinin adını ve adresini hiç bilmiyorum farklı bir isimle instagram kullanıyor. Bu kişiden nasıl şikayetçi olacağım bilemiyorum. Lütfen yardım edin.

    1. Hukuki yol tüketici hakem heyetine başvuru, tabi satın aldığınız kişinin bilgileri gerekecek bu süreçte..

  16. Kolay gelsin. 2012 yılında Avea bayiinden (Malkoçlar iletişim Sıhhiye/Ankara) almış olduğum telefon bozulmuştu. Sıkıntımı Aveaya ilettim, fakat herhangi bir geri dönüş olmadı. Bunun üzerine TSHH Keçiören Ankara şubesine başvurdum, 2015 yılında Lehime karar çıktı, ancak türlü bahanelerle Avea para iadesi kararını uygulamadı, bende Tüketici Mahkemesine başvurdum; şikayetim reddedildi: Sebebi Avea bayii kapanmış (Malkoçlar iletişim), TSHH’ne tekrar başvuru yapmam gerekiyormuş, bu konuda ne yapmam gerekiyor, yardımcı olursanız sevinirim.

  17. Merhaba arkadaslar dun sindimodadan urun siparis ettim elbise tutar 550 tl sonra beni arayip dediler ki fiyat yuksek oyuzden kapida odemeli cikarmiyoruz hesap no attilar yatirdim bu gun geldi gorselden cok farkli urunler birde sitelerinde girdigin renk beden mevcut urunu veriyorsun gelcek diye bekliyorusn urun yok ortada ellerinde kalmamis ben sokk musterilerime verdim tum musterim arayip geri getirdi paralarini geri iade ettim bildigin naylon burus burus geri iade ermek istedim cevap su iade alamazlarmis esim surekli ariyor surekli ayni sey ne yapmam lazim

  18. Internetten aldığım ürünün değişimi için geri yolladim ve kusurunu ilettim ama ne geri yolladılar nede izahat veriyorlar gelecek diye beni oyaliyorlar

  19. Benim bir cihazım var telefon. Arızalandı 3 kez servise gitti ve 3 ündede yapılmadan verdiler. Servis fişleri elimde. Sorum şu cihazın faturası benim üzerime alınmadı farklı kişi. Ama cihaz benim ben kullanıyorum. Bende şikayette bulunabilirmiyim sonuçta cihaz benim. Sahibi benim. Bunu cevaplarsanız çok sevinirim.

  20. Merhaba 18.05.2019 tarihinde bulasik makinasi aldım vestelden on gun sonra arıza vermeye basladı .her aradığımda gelip anakart değişikliği yaptılar 3 defa ana kart 3 defada program seçme düğmesinin kartını değiştirdiler fakat sorun giderilmedi farklı arızalarda meydana geldi ürün değişikliği istememe rağmen cihazımda sorun giderilmedigi halde giderildi diyorlar ürün değişikliği yapmıyorlar Ne yapabilirim bilmiyorum herhangi bir üründe kaç defa aynı parça değiştirildiğinde ürün değişikliği yapmıyorlar.Ayriyetten 2 aydır mağdur ediliyorum sağlık sorunlarım var yardımcı olur yol gösterirseniz sevinirim teşekkür ederim.

  21. TT Firması üzerinden şikayette bulunduğumda, hakem heyeti değerlendirmeyi firmanın insafına bıraktı, durum böyle olunca tüketici hakem heyetine nasıl güven oluşacak, bizim haklarımızı siz savunamıycaksanız kim savunacak…

  22. merhabalar internetten kıyafet aldım.3gün içinde iade ettim.15 gün geçti hala para iadesi yapılmadı.her sorduğumda bi şekilde erteleniyor ödeme.bu durumda hakem heyetine başvurabilir miyim.

  23. Merhaba Mayıs ayında instagramda reklamını gördüğüm bir güzellik merkezinin sahibi ile görüştüm. Kendini Dermatolog olarak tanıttı ben daha önceleri lazer uygulaması için başka 2 tane merkeze gittiğimi ama memnun kalmadığımı ona söyledim.Kendisi bana şu an lazer uygulamasının kampanyada olduğunu 800 TL karşılığında kısa sürede beni sonuca ulaştıracağını söyledi . Ben normalde bu uygulamalar için seans başı para öderken bu hanımefendi toplu para talep etti ve ben kendisine toplu para verdim. Beni her ay seansa alması gerekirken 7 ay oldu sadece 2 kez seansa aldı iş yerine gittiğimde beni bekletip seansa almıyor çok kaba ve sert bir şekilde benle konuşuyor. Ona ulaşmaya çalışıyorum ne telefonumu açıyor ne mesajlarıma cevap veriyor ne de beni seansa alıyor paramı aldı ve bana hak ettiğim hizmeti vermiyor. Bana bu parayı verdiğime dair ne bir belge ne bir sözleşme imzalattı ben şimdi nasıl kanıtlayacağım bu parayı verdiğimi ? Ne yapmam lazım bu parayı ondan geri almak için ?

  24. mrb 2019 eylül ayında uyuşmazlık olan bir ürün için tüketici hakem heyetine başvurdum. ben kendi bulunduğum şehirdeki yere başvurdum ama satın aldığım yer istanbul. bu kişiyle her türlü uyuşma talebime rağmen hiçbir şekilde taleplerime olumlu yaklaşmadı mağdur bıraktı. ve bende bütün watsap yazısmalarıyla heyete basvurdum ve talebim incelendi kasım ayı gibi bilirkişi geldi ama şubata girmemize rağmen 5 ay oldu daha karar çıkmadı nedense hala bilirkişi görüşü istendi yazısı var e devlette. bu kişi en başta her türlü uyuşma talebimi reddettiği için karar lehime çıksada ödeme yapmayı istemeyecek gibi. yani sonunda icrayamı başvurmam gerekiyor. uyuşmazlık 2000 tl. lehime çıkarsa ne yapmam lazım….

    birde bu kişinin n11 sitesi üzerindeki alışveriş ettiğim firmasının adı da değişmiş. yani sektörü değişmiş. fakat link bende kayıtlı olduğu için bunu tespit edebildim. önce müzik aleti satan bir firma iken şimdi aynı linke baktığımda yazılım tarzı şeyler satılıyor ve ismi de değişmiş firmanın. fakat ben heyete şikayeti yazdığımda eski ismini baz alarak yazmıştım. ama yetkili kişi ismi hala aynı. şimdi bu durumda ben lehime çıksa bile sorun yaşarmıyım kazandığım bedeli almakta acaba. çok kafam karıştı. bir de kişi ödemeyi yapmayı diretirse tüketici mahkemesine başvurağım.

    bu 2000 tl uyuşmazlık için ne şekilde tam prosedür olarak olarak nasıl bir başvuru yapmam gerekiyor mahkemeye icra takibi için. icra takibi başlatırsam buna itiraz hakkı da oluyor mu acaba. bir avukata başvursam ne kadar masrafı olur biz bu işlere çok hakim olmadığımız yanlış eksik bir şey yaparmıyız. yani elimizdekinden de olmayalım… şimdiden çok teşekkürler.

  25. Merhaba haklı olduğum bir davada tüketici hakem heyeti aleyhime ve verdiğim dilekcede iade hakkımı kullanamıyor olmami belirtip tüm şartları sağladığım hâlde dijital içerikli ürünlerin kopyalinip ambalajlarının açıldığı iddiasını elimdeki ürünleri incelemeden bu savunmayı kabul edip uyuşmazlık konusunu da cayma hakkini kullanamıyor oluşum üzerinde değil ayıplı mal altında incelemiş fakat aynı ürünleri alıp aynı sözleşmeye imza attığım attigim arkadaşımla aynı sebeplerden ikametgahlarimizdaki heyetlere başvuruda bulunuyoruz arkadaşım kabul ben red alıyorum durumu bırkac hukuk bilgisine sahip kişiler ve avukatla görüşünce kesinlikle kazanacağımi belirtip üst mahkemeye başvuru da bulunmami söylediler adliyeye gittim itiraz için dosya vs masrafları için. Belli bir miktar para ödeyeceğimi söylediler zaten ortada tutarsız bir karar var yanlış değerlendirilen ve ben bunun araştırılması için tekrardan para ödeyerek zarara ugratilacagim ne yapmam gerekiyor eğer davayı çoğu kişinin öngördüğü gibi kazanırsam yaptığım masrafı karşı taraf ödeyecek mi ya da avukatla girersem itiraz işine vekalet ücretini kim karşılayacak çünkü ürünun taksitle ödemesi yapılıyor bu uyuşmazlık tutarı üzerinden mi avukata ödeme yapılacak yoksa verilen taksit üzerinden mi ve avukat vekaleti ücretini kim ödeyecek yardımcı olursanız çok sevinirim çok fazla vaktim kalmadı itiraz için ve ne yapacağımı bilmiyorum

  26. Merhaba haklı olduğum bir davada tüketici hakem heyeti aleyhime ve verdiğim dilekcede iade hakkımı kullanamıyor olmami belirtip tüm şartları sağladığım hâlde dijital içerikli ürünlerin kopyalinip ambalajlarının açıldığı iddiasını elimdeki ürünleri incelemeden bu savunmayı kabul edip uyuşmazlık konusunu da cayma hakkini kullanamıyor oluşum üzerinde değil ayıplı mal altında incelemiş fakat aynı ürünleri alıp aynı sözleşmeye imza attığım attigim arkadaşımla aynı sebeplerden ikametgahlarimizdaki heyetlere başvuruda bulunuyoruz arkadaşım kabul ben red alıyorum durumu bırkac hukuk bilgisine sahip kişiler ve avukatla görüşünce kesinlikle kazanacağımi belirtip üst mahkemeye başvuru da bulunmami söylediler adliyeye gittim itiraz için dosya vs masrafları için. Belli bir miktar para ödeyeceğimi söylediler zaten ortada tutarsız bir karar var yanlış değerlendirilen ve ben bunun araştırılması için tekrardan para ödeyerek zarara ugratilacagim ne yapmam gerekiyor eğer davayı çoğu kişinin öngördüğü gibi kazanırsam yaptığım masrafı karşı taraf ödeyecek mi ya da avukatla girersem itiraz işine vekalet ücretini kim karşılayacak çünkü ürünun taksitle ödemesi yapılıyor bu uyuşmazlık tutarı üzerinden mi avukata ödeme yapılacak yoksa verilen taksit üzerinden mi ve avukat vekaleti ücretini kim ödeyecek yardımcı olursanız çok sevinirim çok fazla vaktim yok itiraz için.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir