Bilişim Hukuku

Eposta Hackleme Hesap Çalma ve Şifre Kırma Suçu

İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte internet yoluyla işlenen suçlar da arttı. Bunların başında halk arasında şifre kırma, hesap çalma olarak ifade edilen e-posta ve sosyal medya hesaplarının ele geçirilmesi işlemi geliyor. Bu yöntemlerle çok ciddi dolandırıcılık faaliyetleri gerçekleştirilmekte ve mağdurların sayısı her geçen gün artmaktadır. Bilişim suçları üst başlığı altında yer alan bu tür suçlar için ceza kanunumuzda bir takım cezai yaptırımlar düzenlenmiş bulunmaktadır.

Website ve eposta hackleme, sosyal medya hesaplarının ele geçirilmesi için hacking ile uğraşan kişilerin çok çeşitli yöntemleri bulunmaktadır. Eposta hackleme kişinin şifresinin çeşitli yollarla ele geçirilmesi ile gerçekleştirilmektedir. Sosyal medya hesaplarının çalınması da yine aynı yöntemlerle kişinin eposta bilgilerine veya sosyal medya giriş bilgilerine ulaşılarak gerçekleştirilmektedir.

Nasıl Şifre Belirlenmeli

E-posta veya sosyal medya şifrenizin tespiti bunun için oluşturulmuş yazılımlar vasıtasıyla şifrenin pek çok varyasyon ile denenmesi sonucu mümkün olabilmekte. Yazılımın şifreyi tespit etmesi oluşturulan şifrenin karmaşıklığı ile doğru orantılı olarak zorlaşmaktadır. Bu yüzden uzmanlar büyük ve küçük harflerden, rakam ve işaretlerden oluşan, ardaşık rakam ve harfler içermeyen, karmaşık şifreler belirlemenizi tavsiye etmektedirler.

Hesabınızı oluştururken belirlediğiniz şifre kurtarma sorularına verdiğiniz cevaplar da şifrenizin ele geçirilmesine neden olabilir. Bu tür sorulara vereceğiniz cevaplar hemen hemen kimse tarafından bilinemeyecek cevaplar olmalıdır. Aksi halde şifre hatırlatma sorunuzu doğru cevaplayan bir kişi e-posta veya hesabınıza da erişim sağlayabilecektir. Zaten e-posta hesabınıza erişilmesi bu e-posta ile bağlantılı olan tüm profil ve hesaplarınızın da ele geçirilmesi anlamına gelmektedir.

Belirlediğiniz şifrelerde isim, soyisim, doğum tarihi gibi kişisel bilgilerinizi kullanmanız da tahmin edilebilirlik ihtimalini arttıracaktır. Mümkün olduğunca anlamsız ve karışık şifreler belirlemeli, farklı e-posta ve sosyal medya hesaplarınızda farklı şifreler kullanmaya özen göstermelisiniz. Bu da hesaplarınızdan birinin çalınması halinde diğer hesaplarınızın da ele geçirilmesini önleyecektir.

Çeşitli virüs, trojan içeren dosyalar veya keylogger denilen warez uygulamalar gibi bir takım yöntemlerle de şifrenizin ele geçirilmesi mümkündür. Bu tür dosyaların bilgisayarınıza bulaşması sonucunda şifrenizi yazarken bu tür zararlı uygulamalar şifrenizi kayıt altına alarak hesabınızı ele geçirmek isteyen kişilere gönderebilmektedir. Bunu engellemenin yolu da güncel antivirüs ve internet koruma programları kullanmak, sıhhatinden emin olmadığınız e-postalardaki bağlantıları tıklamamak ve şifrenizi girdiğiniz sayfalar konusunda biraz daha dikkatli olmaktır.

Hesap Çalındığında Ne Yapılmalı

Sosyal medya veya internet üzerindeki diğer hesaplarınızın çalınması halinde yapmanız gereken ilk eylem hemen bu hesabınızla bağlantılı olan e-posta adresinize erişim sağlayıp sağlayamadığınızı kontrol etmektir. Eğer e-postanıza giriş yapabiliyorsanız hemen şifremi unuttum yöntemiyle e-postanıza gelen şifre sıfırlama linki vasıtasıyla hesabınızı geri almalısınız. Ardından bu şifreyi kullandığınız diğer hesaplarınızın da şifresini değiştirmeyi unutmayın.

Eğer çalınan hesabınızın mail bilgisi değiştirilmişse, yani e-postanıza şifre sıfırlama bağlantısı gönderemiyorsanız durumu destek kısmından site yönetiminine bildiriniz. Eğer hesaptan sizin adınıza yazışmalar yapılıyor ise arkadaşlarınızdan hesabı şikayet etmesini talep ediniz. Facebook, Twitter gibi büyük sosyal medya sitelerinde bu tür durumlarda hızlı müdahale ile hesabın yeniden gerçek sahibine teslimi mümkün olabilmektedir.

E-posta veya sosyal medya hesabınızı ele geçiren kişiler adınıza illegal yayınlar yapıyor veya çeşitli dolandırıcılık girişimlerinde bulunuyorlarsa en yakın karakola giderek veya doğrudan savcılığa suç duyurusunda bulunarak bu işlemleri sizin yapmadığınızı, hesabınızın ele geçirildiğini ifadenizde belirtin. Bu durumda alanında uzman bir bilişim avukatı yardımı almak işinizi kolaylaştıracaktır.

Eposta Hackleme Hesap Çalma Suçu ve Cezası

Bu eylemler için 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu‘nun “Bilişim Alanında Suçlar” başlıklı bölümünde yer alan “Bilişim sistemine girme” başlıklı 243. maddesi ile “Sistemi engelleme, verileri yok etme veya değiştirme” başlıklı 244. maddesi düzenlenmiş bulunmaktadır.

Bilişim sistemine girme
Madde 243- (1) Bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren veya orada kalmaya devam eden kimseye bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası verilir.
(2) Yukarıdaki fıkrada tanımlanan fiillerin bedeli karşılığı yararlanılabilen sistemler hakkında işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranına kadar indirilir.
(3) Bu fiil nedeniyle sistemin içerdiği veriler yok olur veya değişirse, altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
(4) Bir bilişim sisteminin kendi içinde veya bilişim sistemleri arasında gerçekleşen veri nakillerini, sisteme girmeksizin teknik araçlarla hukuka aykırı olarak izleyen kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.Sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme
Madde 244- (1) Bir bilişim sisteminin işleyişini engelleyen veya bozan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Bir bilişim sistemindeki verileri bozan, yok eden, değiştiren veya erişilmez kılan, sisteme veri yerleştiren, var olan verileri başka bir yere gönderen kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(3) Bu fiillerin bir banka veya kredi kurumuna ya da bir kamu kurum veya kuruluşuna ait bilişim sistemi üzerinde işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.
(4) Yukarıdaki fıkralarda tanımlanan fiillerin işlenmesi suretiyle kişinin kendisinin veya başkasının yararına haksız bir çıkar sağlamasının başka bir suç oluşturmaması halinde, iki yıldan altı yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur

Görüldüğü üzere kanunda bu tür eylemler için iki farklı madde düzenlenmiştir. 243. madde genel itibariyle sisteme girilmesini 244. maddesi ise sisteme girildikten sonra sistemin engellenmesi, bozulması, verilerin yok edilmesi veya değiştirilmesi hallerini cezalandırmaktadır.

Örneğin e-posta hesabınızın şifresinin ele geçirilerek içerisinde giriş yapılmış olması 243. madde kapsamında kalırken, içeri girildikten sonra bir takım maillerinizin silinmesi, bir takım kişilere mail gönderilmesi, şifrenizin değiştirilmesi 244. madde kapsamında değerlendirilecektir.

Tabi gerçekleştirilen eylem yukarıdaki suçların yanında eylemin niteliğine göre haberleşmenin gizliliğini ihlal, kişisel verilerin kaydedilmesi, nitelikli dolandırıcılık gibi suçları da gündeme getirebilir.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Hocam Gmailim Çalındı Çalan Kişide Cihazımı Sıfırladı Bunun Suçu Nedir Ve Ne Yapmalıyım ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir