Bilişim Hukuku
Trend

Bilişim Suçları *2023 Bilişim Suçları Nelerdir?

Bilişim suçları, bilişim araçları vasıtasıyla işlenen, bilişim ve teknolojinin beraberinde getirdiği sistemlere özgü suç tipleridir. Bilişim yoluyla işlenen suçlar ise diğer tüm suç tiplerinin bilişim araçları vasıtasıyla işlenmesi anlamına gelmektedir. Bilişim suçları Türk Ceza Kanunu’nda özel olarak düzenlenmişken, bilişim yoluyla işlenen suçlar kanunda yer alan herhangi bir suç olarak karşımıza çıkabilir. Bu suç tipleri bakımından uzmanlaşmış olan avukatlar ise bilişim avukatı olarak adlandırılmaktadır.

Bilişim Suçları Nelerdir?

Örnek vermek gerekirse bir kimsenin sosyal medya hesabının ele geçirilmesi bilişim sistemlerine özgü bir suç tipi olarak bilişim suçları kapsamında tanımlanırken, bir kimsenin internet üzerinden dolandırılması bilişim yoluyla işlenen suç olarak ifade edilebilir. İnternetten yapılan dolandırıcılığın, diğer şekillerde yapılan dolandırıcılıktan farklı araya bilişim araçlarının girmiş olması ve kanunun bu durumu dolandırıcılığın nitelikli hali kabul etmesidir.

Türk Ceza Kanunu’nun 243 ve devamı maddelerinde bilişim suçları ve cezaları düzenlenmiş bulunmaktadır. Bu yazıda bilişim yoluyla işlenen suçlar hakkında açıklamalar yer almaktadır. Ceza kanunumuzda bilişim suçları dört farklı ana başlık altında düzenlenmiş bulunmaktadır. Bunlar bilişim suçları kapsamındaki bilişim sistemine girme suçu, sistemi engelleme, verileri bozma, yok etme, değiştirme suçu, banka veya kredi kartlarını kötüye kullanma suçu, yasak cihaz veya programları kullanma suçudur.

Bilişim Sistemine Girme Suçu

Türk Ceza Kanunu’nun 243. maddesinde bilişim sistemine hukuka aykırı olarak girilmesi veya bir süre sistemde kalınması bilişim suçları kapsamında düzenlenmiş bulunmaktadır. Örneğin bir kimsenin sosyal medya hesabının şifresinin ele geçirilerek hesabına giriş yapılması, e-mail hesabının ele geçirilerek ve e-maillerinin okunması, internet sitesinin yönetim paneline girilmesi gibi eylemler bilişim suçları kapsamında değerlendirilmektedir. Bilişim sistemine hukuka aykırı olarak giriş yapılmasının cezası kanunda bir yıla kadar hapis veya adli para cezası olarak düzenlenmiştir.

Eğer giriş yapılan bilişim sistemi bedeli karşılığında yararlanabilen bir sistemse kanun bu durumu cezanın yarı oranında indirim sebebi olarak kabul etmiştir. Örneğin ücretli olarak oynanabilen bir online oyuna ücreti ödenmeden giriş yapılırsa yukarıdaki hükme göre verilecek ceza yarı oranında indirilecektir.

Sisteme girilmesi nedeniyle sistemdeki verilerin yok olması veya değişmesi durumunda verilecek ceza altı aydan iki yıla kadar hapis cezasıdır. Sisteme girmeden sistemdeki veri nakillerinin çeşitli teknik araçlarla izlenmesi halinde ise bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası öngörülmüş bulunmaktadır.

Bilişim Sistemini Engelleme Verileri Yok Etme Suçu

Kanunun 244. maddesinin birinci fıkrasında bilişim sisteminin işleyişinin engellenmesi, bozulması için bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür. İkinci fıkrasında ise sistemdeki verilen bozulması, yok edilmesi, değiştirilmesi, erişilmez kılınması, veri yerleştirilmesi, verinin başka bir yere gönderilmesi için altı aydan üç yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür.

Burada birinci fıkraya bir internet sitesine dışarıdan yapılan saldırılarla kilitlenmesi ve hizmet verilemez hale getirilmesi halini örnek verilebilir. İkinci fıkraya ise bir kimsenin e-mail hesabına girilerek oradaki bir mailin silinmesi veya bir başka kimseye e-mail gönderilmesini örnek vermek mümkündür. 

Eğer yukarıdaki bilişim suçları fiillerinin işlendiği bilişim sistemi banka veya kredi kurumlarına ya da bir kamu kurumuna ait ise kanun verilecek cezanın yarı oranında arttırılmasını öngörmektedir. Ayrıca bu bilişim suçları fiilleri ile kişinin kendisine veya başkasına haksız kazanç sağlaması suretiyle başkaca bir suçun da işlenmesi halinde bu fiilden verilecek ceza iki yıldan altı yıla hapis cezası ve beş bin güne kadar adli para cezası olacaktır.

Banka ve Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması Suçu

Kanunun 245. maddesinde banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suretiyle işlenen bilişim suçları bakımından ise üç basamaklı bir cezalandırma sistematiği benimsenmiş bulunmaktadır. Buna göre ilk basamak rıza dışı ele geçirilen veya rızaya aykırı kullanılan banka veya kredi kartı ile haksız kazan sağlanması, ikinci basamak başkasına ait banka veya kredi kartının kopyalanması, üçüncü basamak ise kopyalanan bu kart ile işlem yapılarak haksız kazanç sağlanması halidir.

Başkasına ait kartı hukuka aykırı ele geçiren veya rızaya aykırı kullanarak kendisine veya başkasına haksız kazanç sağlayan kişi bilişim suçları uyarınca üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacaktır. Malvarlığına ilişkin etkin pişmanlık hükümleri bu paragrafta anılan bilişim suçları bakımından uygulanabilmektedir.

Kredi kartının hukuka aykırı yöntemlerle kopyalanması halinde, örneğin ATM’lere yerleştirilen cihazlarla alınan kart bilgileriyle başkasına ait kredi kartının çoğaltılması halinde, bu kart kullanılmamış olsa bile bu kartı üreten, satan, devreden, satın alan, kabul eden kişi bilişim suçları doğrultusunda üç yıldan yedi yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılmaktadır.

Son olarak yukarıdaki paragrafta anlatılan şekilde çoğaltılan bir kredi kartını kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına haksız kazanç sağlayan kişi, bilişim suçları uyarınca bu eylemi daha ağır bir suç teşkil etmediği takdirde dört yıldan sekiz yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılmaktadır.

Eğer bu başlık altında işlenen bilişim suçları haklarında ayrılık kararı verilmemiş olan eşler arasında, üst soy-alt soy hısım veya kayın hısım ile evlatlık ve evlat edinen arasında işlenmesi halinde son olarak da aynı konutta birlikte yaşayan kardeşler arasında işlenmesi halinde cezaya hükmolunmamaktadır.

Yasak Cihaz ve Program Kullanma Suçu

Münhasıran yukarıda sayılan bilişim suçları veya yazımızın başında kısaca değindiğimiz bilişim yoluyla işlenen suçların işlenebilmesi için oluşturulmuş her türlü program, uygulama, yazılım, kod, cihaz ve benzerinin imali, sevki, nakli, depolanması, kabulü, satışı, satışa arzı, satın alınması, verilmesi, bulundurulması 245. maddeye göre suç kabul edilmiş ve bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası uygulanması öngörülmüştür.

Bilişim Suçları

Bilişim suçları hakkındaki sorularınızı yazımızın altındaki yorum kısmında ekleyebileceğiniz gibi iletişim sayfamız aracılığı ile özel mesaj da gönderebilirsiniz. Ayrıca bilişim suçları hakkındaki yazımızı beğendiyseniz sosyal medyadan bilişim suçları başlığı ile paylaşırsanız sitemize katkıda bulunmuş olursunuz.

İlgili Makaleler

6 Yorum

  1. Merhaba adıma instagram hesapı açılmış ve bir kişiyle benmişim gibi konuşulmuş biz fark ettikten sonra hesap silindi ve başka fake hesap açıp yine o kişiyle konuşmuş ve hesaplar silindi savcılığa versek bulunurmu ve süreç nası ilerler sonuç alırmıyız?

    1. Instagram gibi amerikadaki şirketler kullanıcı bilgilerini istisnai bazı suçlar hariç Türk makamlarına vermiyor. Hesabı da kapatmış diyorsunuz. Elinizde hesabı açan kişiye ilişkin başkaca deliller yoksa tespiti zor olacaktır.

      1. boşanma sürecindeki esim uygun olmayan bir arkadaşlık sitesine benim arkadan çekilen fotomla numaramı paylaşıp altına rus yazmıştır.ardindan çeşitli numaralar aramıştır bu site üzerinden.o gün yanimda olan arkadaşıma telefonda bunu 5 dakikalığına itiraf etmiştir. bend e onu şahit olarak gösterdim.ayrica haberim olmadan telefonuma whatsapweb adlı programı yükleyip günlerce yazışmalarımi takip etmiştir. bununla ilgili nekadar ceza alır boşanma dilekçesine bunları yazdim ancak şikayetçi olmadım. lutfen yanıt bekliyorum.

  2. Merhaba.
    Bugün 15 Mart 2019.
    2014 yilinda ip adresimden youtuba bir film yüklenmiş ve içerisinde çocuk cinselliği geçiyormus. 1 yıl önce evimden bilgisayar harddiski ile 3,4 tane daha disk aldı polis. İcinden 2 adet çocuk cinselliği içeren 2 video cikmis, bana sorduklarında; interneti ve disklerimi 2013 ile 2016 yılları arasında başkaları ile paylaştığımı söylersek benim olmadığını soyledim. Bana paylaştığım kişileri sorduklarında hatırlamadığımı söyledim 13 Mart günü savcılık, denetimli serbestlik karariyla mahkemeye sevketti ayni gün mahkemede denetimli serbestlik ve yurtdışı yasağı verdi. Karar olarak; çocuk pornosu yurttisindan sokmak, yaymak, satmak vs bir suçlama vardı. Ben bugün karakola giderek imza işlerine başladım her hafta imza atacağım. Bundan sonra beni nasıl bi süreç bekliyor. Nasıl hareket etmeliyim. Bir süre sonra tekrar mahkeme olabilir deniyor. Yada kovuşturma sonlanabilir deniyor. Bu konuda bana fikir verirseniz çok sevinirim. Umarım karışık olmamıştır.
    Cok teşekkür ederim

    1. Merhaba.
      Yukarıda denetimli serbestlik yazdım.
      Adli kontrol olacaktı o.
      Umarım konu hakkında bilgisi olan birileri vardır.
      Tekrar teşekkürler

  3. Mrb . bir tanıdık banka hesabımı kullanmak ıstedi bnede musade ettim yani hesabıma para yatıracaktı bir kaç ay kadar kullandı bunu. sonra ogrendımkı başka birilerinin mobil şifrelerini alarak yani kendi rızaları ile kullanarak benım hesabıma para transferlerinde bulundu. ama sonra hesaplarından para cekılen kişiler bu transferlere kendilerinin rızası olmadan yaptıklarını soyledi ve şikayette bulundular. şuan 7 tane mahkemem var bişlenen suctan ötürü. bu işlemlerı yapan kişi hakkındada 30 dan fazla suc duyurusu var ve mahkemelerede katılmıyor ama ben katılıyorum.
    Şimdi sorum şu ben başkasının işledıgı bu suc yuzunden ceza alırmıyım. İlk mahkemede hakime hanım bana suçu senin işledin ıspatlanırsa dosya karara varınca 5 sene denetımlı ceza verdi.
    diğer mahkemeler daha bi karar bi cezaya bağlanmadı. kişilerin kendi rızalarıda var yani mobil banka şifrelerinide veren kişiler onlar ben sadece yatan parayı cekim arkadaşıma verdim sonra bende arkadasımdan şikayetci oldum.
    Yardım edermisiniz…?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir