Bilişim Hukuku

Sosyal Medya ve İnternette Şantaj Suçu ve Cezası

Sosyal medya ve elektronik iletişim araçlarının çoğalmasıyla birlikte tüm dünyada ve ülkemizde de internet aracılığıyla işlenen şantaj suçu yaygınlaşmaya başladı. Esasen Türk Ceza Kanununda düzenlenen şantaj suçunun özel bir türü olan sosyal medya ve internette şantaj suçu ile ilgili olarak bu suçun özelliklerini, şantaja maruz kalınması halinde yapılması gerekenler ve istenmeyen görüntülerin internetten kaldırılması ile ilgili olarak aşağıdaki yazıyı hazırladık.

Şantaj Şuçu ve Cezası

Genel olarak şantaj suçu Türk Ceza Kanunu’nun 107. maddesinde düzenlenmiştir. Şantaj suçunun ikinci fıkrasında tanımlanan “Kendisine veya başkasına yarar sağlamak maksadıyla bir kişinin şeref veya saygınlığına zarar verecek nitelikteki hususların açıklanacağı veya isnat edileceği tehdidinde bulunulması halinde birinci fıkraya göre (bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası) ile cezalandırılır.” düzenlemesi internet aracılığıyla gerçekleştirilen şantaja uymaktadır. Örneğin bir kimseye yapmadığı bir hususta iftira atılacağı ve aleyhine kampanya başlatılacağı tehdidiyle bir takım menfaatler elde edilmesi ikinci fıkradaki şantaj suçu kapsamındadır. Esasen şantaj sonucunda failin hedeflediği menfaati elde etmesi suçun oluşması için şart değildir, menfaat elde etmek için şantajın mağdura iletilmiş olması suçun sübut bulması bakımından yeterlidir.

Sosyal Medya ve İnternette Şantaj Nedir ?

İnternetten işlenen şantaj suçu ise son yıllarda son derece artış göstermekte ve e-mail, sosyal medya gibi iletişim kanalları vasıtasıyla bireylerin şantaja maruz kalması şeklinde gerçekleşmektedir. Genelde müstehcen fotoğraf veya video görüntülerin teşhir edileceği, çeşitli paylaşım ortamlarında yayınlanacağından bahisle bireyler şantaja maruz kalmakta ve bunun karşılığında para talep edilmektedir. Sahte profil hesaplarıyla internette Facebook, Twitter, Tinder gibi sosyal paylaşım ortamlarında veya Whatsapp, Skype gibi görüntülü iletişim araçlarında yer alan bu kişiler kandırdıkları insanların öncelikle sohbet ederek güvenini kazanmakta, ardından müstehcen fotoğraflar veya video görüntüler göndererek karşı taraftan da aynı şekilde müstehcen fotoğraflarını veya görüntülerini göndermesini istemektedirler.

Karşısında gerçek bir şahıs olduğu yanılgısına düşen mağdurlar, bazen haftalarca süren sohbetlere de aldanarak talep edildiği şekilde müstehcen fotoğraflarını karşı tarafa gönderebilmektedirler. Fotoğrafların veya görüntülerin gönderilmesinden sonraki süreçte karşı taraf gerçek niyetini ortaya koymakta ve belli bir miktar parayı göndermemesi halinde görüntüleri internette yayınlayacağı şeklinde şantajda bulunmaktadır. Bir anlık panik ve telaşla mağdur parayı gönderse de kurtulamamakta belli bir süre sonra fail tekrar ve tekrar para talep etmeye devam etmektedir. Panik ve utanç duygusuyla bireyler böyle bir şantaja maruz kaldığını en yakınlarına dahi açıklayamamakta ve eli mahkum kendisinden istenen parayı faile göndermektedirler. Ancak bu kişiler bir kere para almakla mağdurun peşini bırakmamakta ve her seferinde miktarı arttırarak para istemeye devam etmektedirler. Şantaja maruz kalan kişiler, fotoğrafların internette yayılacağı endişesiyle veya bazen gerçekten de fotoğraf ve videoların internete yüklenmesi sonrası hissettikleri utanç duygusu ve bunalımla intihara kadar sürüklenmektedirler.

Yapılması Gerekenler

Herşeyden önce internette var olan profillerin her zaman gerçek bir şahsa ait olmadığını ve karşı tarafı etkilemek ve aldatmak için oluşturulmuş sahte fotoğraf ve bilgilerden oluşan bir hesap olabileceği unutulmamalıdır. İnternet insanları aldatmak ve dolandırmak için hareket eden insanlarla doludur. Yüz yüze görüşülmeyen kimseyle şahsi ve özel bilgi ve görüntüler paylaşılmamalıdır. Hangi site, program veya uygulamayla gönderilirse gönderilirsin internette paylaşılan ve gönderilen her türlü fotoğraf ve görüntünün kayıt altına alınabildiği ve ileride şantaj malzemesi olarak geri dönebileceği unutulmamalıdır.

Yukarıda tarif edilene benzer bir şantaja maruz kalan kişilerin bunu bir sır gibi saklamaları ve para ödemeye devam etmeleri sorunu çözmeyecek ve artarak devam etmesine neden olacaktır. Çünkü paranın ödenmesi ve kimseye bu durumdan bahsedilmemesi halinde karşı taraf para istemeye ve şantaja devam edecektir. Bu noktada yapılması gereken en hızlı şekilde olayın bir hukukçuyla paylaşılması ve adli girişimlerin başlatılmasıdır. Ancak bu şekilde faile ulaşılabilir ve şantajdan kurtulmak mümkün hale gelebilir. Şantaja kadar gelen süreçte faille gerçekleştirilen iletişimin kayda alınması son derece önemlidir.

Bazen kişiler panik veya utanç duygusuyla tüm görüşme geçmişini silebilmektedirler. Ancak bu faile ulaşmada önemli bir done olarak kullanılacak bir delili yok etmek anlamına gelebilir. Mümkünse faille gerçekleştirilen görüşme kayıtlarının bir kopyasının ve çıktısının alınması, sesli veya görüntülü görüşme yapıldıysa failin verdiği bilgilerin ve konuşmaların not edilmesi gerekir. Ayrıca eğer faile para gönderildiyse paranın gönderilme yöntemi, gönderildiği hesap, varsa IBAN ve hesap numaraları, görüşme gerçekleştirilen sosyal medya hesapları, internet profilleri, e-posta hesapları ve görüşülen telefon numaraları da not edilerek bilişim suçları alanında uzman avukata iletilmelidir. Bilişim konusunda uzman bir avukat başınıza gelen suça konu olayla ilgili yasal ve idari başvuruları gerçekleştirecek ve verdiğiniz bilgiler vasıtasıyla şantajı gerçekleştiren şahsa ulaşılmasını sağlayacaktır.

Ebeveynlere Düşen Görev

İnternet çağında olmamız sebebiyle artık bireyler çok küçük yaşlardan itibaren internetle tanışmakta ve interneti bir fiil kullanmaktadır. Artık okul çağına dahi gelmemiş çocukların internette yer alan sosyal medya sitelerinde profillerinin yer aldığı gözlemlenebilmektedir. İnternette kendisine bir profil açan küçük burada gerçek hayatta tanıdığı kişileri arkadaş olarak eklediği gibi tanımadığı insanlarla da iletişime geçebilmektedir. Özellik sosyal paylaşım ortamları ve online oyun portalları küçük çocukları kandırma niyetiyle sahte profiller oluşturan insanlarla doludur. Bu noktada ebeveynlerin çocuklarıyla sağlıklı bir iletişim geliştirmiş olmaları ve çocukların girdikleri sitelerden, konuştukları kişilerden bir şekilde haberdar olmaları gerekir.

Cinselliğin henüz tam olarak ne anlama geldiğini dahi bilmeyen küçüklükteki çocuklar pedofili sapkınlarının mağduru olabilmekte ve online görüşme gerçekleştirdiği tanımadığı kişilere kamera vasıtasıyla müstehcen görüntüler verebilmektedirler. Bu tarz pedofili sapkını bireyler bunu çoğu zaman sapkın dürtülerini tatmin etmek için gerçekleştirseler de çocuklarla ilgili bu tür durumlarda şantaj ile para koparma veya başkaca menfaatler elde etme gayesinin taşındığı vakalar da gözlemlenebilmektedir. Küçük yaştaki çocuklar bazen olayın farkına varamadıklarından, bazen farkına varıp utanma duygusunun etkisiyle, bazen de annem babam kızar şeklindeki bir çekinceyle bu yaşadıklarını kimseye anlatmamayı tercih etmektedirler. Böyle bir vakanın yaşandığı izlenimini edinen ebeveyn hemen çocuğuyla sağlıklı bir iletişim kurarak, kendisine hiç bir şekilde kızmayacağı izlenimini de oluşturarak çocuktan alabileceği bütün bilgileri almalı ve olayı konusunda uzman bir bilişim avukatı ile paylaşarak yasal işlemleri başlatmalıdır.

İstenmeyen Görüntülerin İnternetten Kaldırılması

Bazen şantajı gerçekleştiren kişiler söyledikleri gibi görüntüleri internet ortamında paylaşabilmektedirler. İnternet ortamına eklenen bir görüntünün başka sitelerde de yayılması hızlı gerçekleşir. Bu noktada yapılması gereken yine konusunda uzman bir bilişim avukatından yardım alarak internetten içerik kaldırma işlemlerinin başlatılmasıdır.

İnternetten istenmeyen görüntü ve içeriklerin kaldırılmasıyla ilgili olarak sitemizde yayınladığımız ve bir önceki cümlede linkini verdiğimiz yazımızda da bahsettiğimiz gibi çeşitli yollarla istenmeyen görüntülerin internetten kaldırılması mümkündür.

Özellikle müstehcenlik gibi hassas bir konuda bunu başarmak çok daha kolay olabilmektedir. Gerek fotoğrafın veya videonun yayınlandığı internet paylaşım sitesinden gerekse de bu görüntülere ilişkin Google sonuç sayfalarından içeriğin kaldırılması sağlanabilmektedir. Bu tür konularda utanarak ve çekinerek mevcut durumun yakınlarla veya bir hukukçuyla paylaşılmaması sorunun katlanarak büyümesine neden olmakta ve geri dönülemez bir hal almasına sebep olabilmektedir.

Bu şekilde görüntülerin internette paylaşılması durumu şantaj suçunun da ötesine taşıyarak, özel hayatın gizliğini ihlal, kişisel verilerin kaydedilmesi gibi suç tiplerinin gündeme gelmesini sağlayacaktır. Konusunda uzman bir avukat tarafından hem failin tespit edilerek yargı makamları önüne çıkartılması hem de internette yayınlanan görüntülerin kaldırılması mümkündür.

İlgili Makaleler

7 Yorum

  1. Ben bir hata yaptım iki kişi beni tuzaga düşürdü açık görüntü elde ettiler benden para istiyorlar yoksa videoyu her yerde yayınlarız diyorlar ne yapmaliyim

    1. Öncelikle bulunduğunuz ildeki bir avukattan destek alın, avukatınız sizi en doğru şekilde yönlendirecektir. Ancak bir kaç tavsiye olarak, bu süreçte istedikleri parayı vermenin sorunu çözmek yerine sorunun tekrarlamasına neden olacağını unutmayın, elinizdeki tüm delil ve bilgilerle olayın adli makamlara intikal ettirilmesi en sağlıklı yoldur.

      1. Elindeki videoyu internet üzerinden gönderdi tekrar sildi bu videoyu başkasının girmesini istemiyorsan para ver dedi videoyu hemen sildi elimde bir delil yok ne yapmaliyim

        1. Bu kişi ile hangi ortamda görüştünüz, buna ilişkin kayıtlar, ekran görüntüleri, size banka hesabı verdiyse bu hesaba ilişkin bilgiler, bu kişinin kim olduğu hakkında bir fikriniz varsa buna ilişkin beyanlarınız, her türlü ayrıntı önemli, ancak para vermek kalıcı bir çözüm değil, gerekli adli süreç başlatılmalı.

        2. Benimde başıma geldi kardeşim, sonradan öğrendim şantaj çetelerimiş . para gönderdikce daha fazlasını istiyorlar ve eninde sonunda görüntüyü dağıtıyorlar . Hacker bir bilişim uzmanı buldum cihaza sızıp görüntüleri imha etti kurtuldum.

          1. Bana da böyle bir mail geldi. Sildim ama açıkçası korktum da. Ne yapmak lazım?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir