Kiracı Kirayı Ödemiyor Nasıl Tahliye Ederim ?
Kirasını ödemeyen kiracı kiralayan tarafından cebri icra yoluyla tahliye edilebilmektedir. Kiracı kirayı ödemiyor ise bu bir tahliye sebebi olup bunun için çeşitli prosedürler öngörülmüştür. Kiracının kirayı ödememesi halinde kiraya verenin kiracının tahliyesi için başvuracağı 3 farklı yöntem bulunmaktadır.
Tahliye Talepli İcra Takibi
Kira günü geçmesine rağmen kiracı kirayı ödemezse kiraya veren kiranın ödenmesi için tahliye talepli icra takibi başlatabilir. İcra müdürlüğü aracılığı ile gerçekleştirilen bu takipte kirayaca ödeme emri gönderilir.
Kiracının 30 gün içerisinde kira borcunu ödemesi veya 7 gün içerisinde takibe itiraz etmesi gerektiği ödeme emrinde bildirilir. Kiracının 7 günde itiraz etmemesi ve 30 günde de kirayı ödememesi halinde kiraya veren icra müdürlüğü kanalıyla evin tahliyesini gerçekleştirebilir.
Kiracının 7 gün içerisinde takibe itiraz etmesi halinde kiraya verenin tahliyeyi sağlayabilmesi için icra mahkemesine başvurup itirazı kaldırması gerekmektedir. İcra mahkemesi dosya üzerinden araştırma yaparak kiranın ödenip ödenmediğini tespit eder ve davanın kabulü halinde tahliye gerçekleştirilebilir.
Yazılı Bildirim İle Süre Verme
Kiraya veren kiranın ödenmemesi halinde icra müdürlüğüne başvurmaksızın kiracıya yazılı bildirimde bulunarak 30 gün içerisinde kira borcunu ödemesini isteyebilir. Bu bildirim yazılı olmak şartıyla her şekilde yapılabilir. Ancak bildirimin ispatlanabilmesi bakımından noter kanalıyla gönderilmesi en sağlıklı olan yoldur.
Verilen sürede kiracının kirayı ödememesi halinde kiraya veren tahliye davası açarak kiracının tahliyesini sağlayabilir. Bu durumda dava yukarıdaki yöntemin aksine sulh hukuk mahkemesinde açılır. İlk yönteme göre biraz daha uzun süren bir yöntemdir.
Tahliye Davası Hakkında Yazımız:
https://hukukmakalem.com/tahliye-davasi/
İki haklı İhtar
Kiraya verenin bir kira dönemi içerisinde kiracıyı 2 defa ihtar etmesi yani 2 haklı ihtarda bulunması halinde kira döneminin sona erdiği tarihten itibaren 1 ay içerisinde tahliye davası açma hakkı doğmaktadır. Bu 2 haklı ihtar yazılı bildirim veya noter kanalı ile olabileceği gibi icra müdürlüğü aracılığı da olabilir.
İki haklı ihtar sonucunda açılacak tahliye davası da ikinci yöntemde olduğu gibi sulh hukuk mahkemesinde açılacaktır. Sulh hukuk mahkemesi yapılan ihtarları inceler, aynı kira dönemi içerisinde 2 defa haklı ihtar yapıldığını ve davanın da yasal süre içerisinde açıldığını tespit etmesi halinde kiracının tahliyesi doğrultusunda karar verir.
Merhaba,
07 Mayıs 2019 tarihinde 30 gün süre vererek kira borcunun ödenmesi gerektiğini aksi halde icra takibi başlatılacağını bildiren bir ihtarnamem var.Hala kirayı alamadım ve bu şekilde icra takibi başlatmak istiyorum.Kiracımın ikametgahı hala eski ev adresi.
Elimdekiler icra takibi başlatmak için yeterli mi?
İcra müdürlüğü ödeme talebini kiracımın sistemde görülen ikamet adresine mi gönderir?
7 günlük itiraz süresi geçince ihtarnamemin süresi dolmasına rağmen haciz için ayrıca 30 gün beklenmesi söz konusu mudur?
Evde haczedilecek birşey olduğunu sanmıyorum.Bu nedenle haciz memuru ve çilingir masrafı benim için anlamsız bir masraf.Bunun yerine evini es geçerek sadece muhtemel bankalara olası gelirleri için tebligat göndertip haciz memurunu da kiracımın dükkan adresine yönlendirmek mümkün müdür?