İcra Hukuku

İcra Takibi Nasıl Yapılır Aşamaları Nelerdir ?

İcra takibi alacaklının alacağını tahsil edebilmek için devletin cebri icra yetkisini kullanarak başvuracağı bir hukuk yoludur. İcra takibi tüm Türkiye çapında, adliyelerin teşkilatlandığı il ve ilçelerde mevcut bulunan icra müdürlükleri vasıtasıyla gerçekleştirilir. İcra Müdürlüklerinde 1 icra müdürü ile iş yoğunluğuna göre yeterli miktarda icra müdür yardımcısı ve katip memurlar bulunur. Yazımızda icra takip aşamaları nelerdir, icra takibi nasıl yapılır ve takip nasıl açılır gibi sorulara cevap bulabilirsiniz.

İcra Takip Aşamaları

Genel olarak ifade etmek gerekirse icra takibi alacaklının icra müdürlüğüne vereceği takip talebi ile başlar. Devamında ödeme emri borçluya tebliğ edilir, tebliğden itibaren belirli bir sürenin itiraz olmaksızın tamamlanması haline takip kesinleşir ve haciz aşaması başlar. Haciz aşamasında borçlunun hak ve alacakları ile mal varlığı değerlerinin haczi gerçekleştirilerek satış aşamasına geçilir. Satış aşamasında haczedilen malvarlığı değerlerinin satışından elde edilecek gelirle alacaklının alacağı karşılanır.

Bahsettiğimiz aşamalar sırayla gerçekleşir ve bir aşama tamamlanmadan sonraki aşamalara atlamak kural olarak mümkün olmamakla birlikte bazı istisnaları bulunmaktadır. Örneğin mahkemeden ihtiyati haciz kararı alınması halinde ödeme emrinin tebliğ edilip takibin kesinleşmesi beklenmeden haciz işlemi gerçekleştirilebilecektir. Burada borçlunun mal kaçırma ihtimali ve alacaklının hakkını elde etme ihtimalinin imkansız hale gelmesi tehlikesi bulunduğundan böyle bir alternatif yol kanunda öngörülmüş bulunmaktadır.

İcra Takibi mi Başlatmak İstiyorsunuz ?
İcra takibi başlatmak istiyorsanız, alacağınız ile ilgili icra avukatımızla görüşmek için aşağıdaki linke tıklayarak iletişim formunu doldurabilirsiniz. En kısa sürede sizlere icra avukatımız tarafından dönüş yapılacaktır.
https://hukukmakalem.com/iletisim/

Takip Çeşitleri

Kanunda ilamsız icra takibi, kambiyo senetlerine mahsus icra takibi, ilamlı icra takibi gibi takip çeşitleri düzenlenmiştir. Bunlardan en yaygın olanı ilamsız icra takibidir. İlamsız icra takibinde alacaklının alacağını kanıtlayan herhangi bir belge ibraz etme şartı bulunmaktadır. Takip talebinin ekine dilerse alacağını ortaya koyan fatura, cari hesap ekstresi, sözleşme gibi çeşitli belgeleri ekleyebilir.

İlamsız icra takibi süreci borçlunun itiraz hakları bakımından diğer icra takiplerine göre farklılık arz eder. Şöyle ki borçlunun itiraz ile takibi durdurması diğer takip türlerine göre daha kolaydır. İcra takibine nasıl itiraz edileceği hususunu başka bir yazımızda ayrıntılarıyla ele alacağız. Şimdilik icra takibi nasıl açılır sorusuna cevap vermeye çalışalım.

Takip Talebi ve Ödeme Emri

İcra takibi için öncelikle takip talebinin ve bu takip talebine konu alacağın borçluya tebliğ edilebilmesi için ödeme emrinin hazırlanması gerekmektedir. Bunları kanuna uygun matbu bir şablon şeklinde hazırlayabilen internetten çeşitli uygulama ve websiteler mevcuttur. genel itibariyle takip talebinde alacaklı ve borçlunun bilgileri, talep edilen alacak miktarının asıl alacak, feri alacak kalemleri ve faiz şeklindeki dökümü ile alacağın dayanağının ne olduğu bilgisi ile alacaklının imzası yer almaktadır.

Ödeme emri de takip talebine benzemekle birlikte takip talebinden farklı olarak icra kanunda düzenlenen usuli süreçlere ilişkin borçluya ihtarat niteliğini taşıyan itiraz süresi, itirazın ne şekilde yapılabileceği, itiraz edilmemesinin sonuçlarının neler olduğu gibi bilgiler yer alır. Ödeme emri icra takibi açıldıktan sonra borçluya tebliğ edilir.

İcra Takibi Nasıl yapılır ?

Takip talebini ve ödeme emrini hazırladık bunları icra müdürlüğünün kullandığı pembe dosyaya koyduk peki icra takibi nasıl açılır derseniz; yapmanız gereken alacak talebiniz bakımından yetkili icra müdürlüğüne başvurmaktadır. Yetkili icra müdürlüğü genel olarak alacaklının ikametgahının bulunduğu yer icra müdürlüğü olmakla birlikte alacağın kaynağına göre sözleşmenin akdedildiği yer, haksız fiilin meydana geldiği yer gibi çeşitli yerler de yetkili olabilmektedir.

Adliyelerde genelde icra tevzi büroları bulunmakta birlikte küçük adliyelerde tüm işlemler icra müdürleri veya görevlendirdikleri bir memur tarafından gerçekleştirilmektedir. İcra dosyanız tevzi edildikten sonra icra harcını yatırmanız ile birlikte takibiniz açılır. Ayrıca tebligat masraflarının yapılabilmesi için de bir miktar masraf bırakmanız gerekir. Bundan sonraki aşamada hazırladığınız ödeme emri borçluya tebliğ edilecek ve icra takibi süreci başlayacaktır.

Avukat Tutma Zorunluluğu Var mıdır ?

İcra takibi başlatabilmeniz için avukat tutmanız şart değildir, kendiniz de icra takibine ilişkin işlemleri takip edebilirsiniz. Ancak icra takibi hukukun son derece teknik bir alanıdır. İcra hukukuna ilişkin süreçler uzmanlık gerektirir. Yapacağınız hata ve kaçıracağınız süreler hak kayıplarına uğramanıza sebep olabilir. Bu nedenle alacağınızın tahsili için bir avukat ile anlaşma yapmanız her zaman için sizin yararınıza olacaktır.

İlgili Makaleler

42 Yorum

  1. Sayin Ilgili, Merhaba

    icra takibi internet uzerinden mail ile borcluya bildirebilinirmi.?

    Saygilarimla

    1. Normal şartlarda icra müdürlükleri ptt ile tebligat gönderir. Ancak borçlu kayıtlı e-posta servisi (KEP) kullanıyorsa o şekilde de tebligat yapılabilir.

  2. yeni gelen arabulukçuluk sistemiyle eski işverenimle paramı ödemesi konusunda anlaştık ama paramı ödemedi arabulukçulukta imzaladığımız kağıt ile direkt icra işlemi başlatabilir miyim? yani mahkeme kararı gerek var mı?

  3. hizmet iademi alamadığım bir kurumdan tüketici hakem heyetine başvuru yapıp 600 tl uyuşmazlık bedenin tarafıma ödenmesi gerektiğine dair karar tutanağı gönderildi. Ancak karşı taraf yine de ödeme yapmadığı için heyet tarafından icra yoluna gitmem tavsiye edildi. Bahsettiğiniz ödeme emri ve takip talebini nasıl hazırlamalıyım veya herhangi bir adliyede bu konuda bilir kişiye yönlendirilir miyim? Miktar düşük olduğu için avukatın benden talep edeceği ücretle beraber daha çok zarar uğrayacağımı düşünüyorum. Avukat masrafını karşı tarafın karşılayacağının bir teminatı var mıdır? yahut ana paradan vazgeçip sadece kurumdan bu ödeme ve masraflarında alınmasını sağlayıp bir sonraki hukuksuzlukları için caydırıcı nitelikte olması için yardımcı olunabilir mi? İlgili kurum birçok müşterisini madur ettiği için geri adım atmak istemiyorum. Ne icra takibi yapacak kadar boşum ne de adaletsizliklerini yanlarına bırakacak kadar vurdum duymaz. Paramı bana haksızlık yapanlara vermek yerine hak arayan insanlara vermeyi tercih ederim. Yönlendirebilir misiniz?

      1. Valla memurlar hiç bir yardımda bulunmuyor. Herşeyi sağda solda dilekçe işi yapan arkadaşlar hallediyor. Memur kös kös oturuyorlar.Birşey sorduğunuz takdirde biz müdahale edemeyiz deyip boş boş yüzünüze bakıyorlar.

  4. beni 2 yıldır bir mağaza bir arkadaşın hesabına kefil olmusum diye arıyor evet kefil oldum ama vermediler .aradan birsene geçiyor benim not yükselince bu adam gidiyor alışveriş yapıyor yani verilmeyen üründeki sözleşmeyi aktif durumda bırakıp beni zan altına düşürmeye calısıyorlar bende gidin icraya verin diyorum 3 yıl oldu hala icraya vermediler..

    1. Kefaletin belirli şekil şartları vardır, imza attığınız evrakı görmek lazım.

  5. Merhaba, durumum şu şekildedir;
    İcra takibi başlattım, yaklaşık 33 gün geçmesine rağmen bir gelişme olmadı, ne yapmam gerekiyor.
    Teşekkür ederim.

  6. Merhaba, apartman yöneticisi yapılan ihtara rağmen aidatını ödemeyen ya da eksik ödeyen komşularla ilgili olarak nasıl bir belge sunarak ilamsız icra takibi başlatabilir?

    1. belge sunmanıza gerek yok direk icra takiib başlatabilirsiniz, ödediklerini iddia ediyorlardsa onlar belge sunmak zorunda.

  7. 14.11.18 tarihinde bi mobilya dükkanı ile 7 adet kapı yapım ve montajı için 15.12.18 tarihinde teslimi montajı yapılacagına dair karşılıklı bir sözleşme imzaladık.İş içinde ustaya 1500 tl kapora verdik ve bunuda sözleşmeye ekledik.Ancak usta sözleşmedeki teslim montaj tarihinde kapıyı getirmedi bu nedenle biz 27.12.18 tarihinde kapıdan vazgeçtiğimizi ve kaporayı tekrar almak istediğimizi söyledik ancak usta parayı 31.12.18 tarihinde vereceğini söyledi ve 31.12.18 tarihinde vereceğine dairde tekrar karşılıklı imzalı yazılı bir belge oluşturduk fakat usta 31.12.18 tarihinde imzalı belgeye rağmen vermedi daha sonra karakola gittik ancak bu konularla onların ilgilenmediğini adliyeye gitmemiz gerektiğini söylediler adliyeye gittik Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı başlığı altında bir dilekçe yazdık ve bu ustadan şikayetçi olduk.Bundan sonraki süreçte icra takibi başlatsak yararlı olur mu

  8. Merhaba
    Tasinmazlarim uzerinde haciz var 2014 yilindan bu yana ve odeme yapabilme gucum yok karsi tarafa satalim tasinmazlari diyorum hacizli satamzsin diyor o zaman siz satin kapansin konu alin parayi diyorum onu da kabul etmiyor nasil bir yol izlemeliyim lutfen bilgi talep ediyorum e haliyle yasal faiz isliyor

  9. Merhaba kolay gelsin kredi kartlarımı ödeyemedim 5 bankada icralık durumdayım toplam 60 bin. herhangi bir gelirim yok emekli olmak üzereyim nasıl bir yol izlenecek

    1. BİR GELİRİN YOKSA VE BİR MENKUL GAYRİMENKULUN YOKSA.ARACIN YOKSA SİGORTALI BİR İŞE GİRENE KADAR BİR ŞEY ALAMAZLAR (MAAŞININ 1/4 Ü KESİLİR)
      EMEKLİ OLANDAN KESİNTİ YAPAMAZLAR(MUAVAKAT HARİÇ. KESİNTİ YAPIN DEMEZSEN YANİ-NAFAKA HARİÇ EMEKLİLİKTEN KESİNTİ YAPAMAZLAR)

  10. Esim uc yil once surucu kursuna kayit olmus ve sinava katilmis.kursa odeme islemi babasi ve kendisi arasinda yapilmis.ve babasiyla bi yanlis anlasilma olmus sanirim aralarinda.babasinin borcu kapattigini sanmis.fakat bi miktar borc kalmis.ama bu konuda kurs esimi uc yil boyunca aramadi kagit yollamadi.iki aya yakin oldu.esime icra kagidi geldi.kagitta 800 tl yaziyodu avukat simdi istiyor 1400 tl.birincisi kurs esime uc yildir borcu oldugu konusunda bilgi vermeden icra takibi yapmasi kanuna uygun mu ? İkincisi daha iki ay once 800 tl olan paranin simdi 1400 olarak istenmesi normal mi ?

  11. 12.01.2019 tarihinde sıfır evimdeki kiracının elektrik aboneliğini üZerine almaması sonucu icralık olmuşum ve 7900tl gibi bir borç görünüyor. Bu borcu ödeyecek gücüm var fakat benimle alakası olmayan bir borcu ödemek istemiyorum. İcrayı durdurmak en azından 1 hafta gibi bir süre kazanıp bu işi bir şekilde kiracı ile çözmek için ne yapmam gerekiyor. İcra dosyası açıldıktan ne kadar süre sonra haciz işlemi başlar maaşıma haciz işleminin gelme süresi ne kadardır. Bu tarz bişeyin iş yerime ulaşmasını istemiyorum çünkü iş haddinin feshine kadar giden ciddi problemler oluyor. Henüz tarafıma ulaşmış bir ödeme emri yok sadece avukatlık bürosundan icra dosyası açıldıktan 10gün sonra gelen mesaj var. Bu işi çözmek için ne kadar sürem var ve süre kazanmak işin avukatamı gitmeliyim yada direk icra dairesine en azından 1 hafta kazanmak istiyorum sonrasında zaten çözemessem bu parayı kendim öderim onda sorun yok acil Bilgi istiyorum 2 gündür uykularım kaçtı

    1. Ödeme emrinin tarafınıza tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde itiraz edebilirsiniz.

    2. Tarafıma herhangi bir ödeme emri gelmedi sadece hukuk bürosundan tarafıma gelen mesaj mevcut işlemler başlamadan bize ulaşın demişler fakat icra dosyası zaten açılmış işlemler başlamış yani tarafıma ödeme emri takriben ne kadar sürede geliyor yada bunlar bu işlemi bekletebiliyormu? Gidip görüşürsem eğer en azından kıracımdan bu parayı kurtarmayı denemek adına 1 hafta zaman verebilirlermi

  12. Borçluya kambiyo senedine dayanarak ödeme emri gönderdik ama tebligat şirket taşınmış diye iade edildi. Yeni adresi falan da yok. Alacağımızı nasıl tahsil edeceğiz tebliğ yapılamıyor.

  13. hakem heyetinin lehime kararına istinaden icra müdürlüğüne başvurdum. tebligat ulaştı. haciz aşamasında dediler memurlar. fakat ne yapmam gerektiğini söylemediler. benim ne yapmam gerekiyor şu aşamada?

  14. Merhaba ben halil kredi taksidim 3 ay gecikmede 24. Icra takibine girmişim bu gün kağıt geldi ing bank muhtarda kağıt yaziyo 1 hafta içerisinde ödersem taksidi icra takibi kalkarmi acaba

  15. internetten aldığım ürünle gelen ürün arasında farlılık vardı aradım taradım karsı tarafa ulaşamadım. Bende gidip thhne başvurdum. haklı ve magdur oldugum için paranın iadesi hakkında karar çıktı 15 20 gün kadarda bunu bekledim yine bi sonuç çıkmadı. En sonunda 1 hafta öncesinde icraya verdim. Geri kalan sürecte paramı alabilmem için ne yapmam gerekir yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler.

  16. Merhaba
    internetten havale yoluyla bedelini gönderdiğim bir ürün farklı sebeplerle amacı gayet açık şekilde dolandırılık olan bir site tarafımdan gönderilmedi. Sitede ürünü iptal ettirdim ancak para iadesi hala tarafıma yapılmadı. ve yasal süre olan 7 günü de geçti. bu durumda doğrudan icra t akibi başlatabilir miyim.
    Nasıl bir yol izlemeliyim. 452 tl lik bir ürün. mağdurum.

  17. adıma 1 icra dosyası var sadece acılış görünüyor 1 tanede icra ceza dosyası var bunda mahkeme tarıhı var bu ikisi arasındakı fark nedir icra ceza olan dosyasa ile ilgili belgeleri ilgili kaleme verdim diğeri için ne yapmalıyım dosyalar baska şehirlerden acılmıs…

  18. İyi günler zamanında bababımın galeriden aldıgı bir araba vardı borcunun bşr kısmı ödendi ve geri kalanı ödenmediği için galeri sahipleri aracı aldılar ve senetler verşlmedi ve şuanada normalde benim olan ama resmiyette babamın üzerine olan şimdiki aracımın üzerine icra koydurtmuşlar galeri sahipleri ve ben aracı babamdan kendi üzerime almak istiyorum nasıl bir yol izleyebilir yol gösterirseniz sevinirim

  19. Merhaba.
    İcra Takibi için kesilen Fatura’nın üzerine düşen Vergileri, hukuki süreç sona erene kadar vergi ödemesi ertelenmesi mümkün mü? Hukuki Süreç sonunda fatura iptal edilebilir mi?

  20. Emlak firması çalışanıyım. Bir kurumsal firmaya 100.000 TL bedelle Kiralama yaptık, ancak 100.000 TL hizmet bedelini ödemiyorlar. Fatura keserek icraya verdiğimizde 36.000 TL vergi ödemesi ile karşı karşıya kalabileceğimiz söylendi. Vergi ödemesini hukuki süreç sonuna (max 1 yıl) ertememiz, veya fatura kesmeden icra takibi ve hukuki süreç başlatmamız mümkün mü?

  21. merhaba ben yakup ayrildigim sirketle mahkemelik oldum ve 02.10.2019 da kazandim.20.10.2019 tarhinde karar tebligati ulasti ve 04.11.2019 da icra takibi baslatmamiza ( edevlette goruyorum) ragmen karsi tarafa yani sirkette icra yururluge girmemis.neden olabilir.mahkeme bitis tarihinden itibaren beklenmesi geren bir sure varmi .bana denilen 20 gunluk bir sure varmis bu ne suresi.icra nezaman iletilir karsi tarafa.ve icra konulmus tasinir ve tasinmaz mallarini satabilirmi tapu devir teslim yapilirmi.karsi taraf sirket ve akaryakit istasyonu.
    cevaplarsaniz sevinirim.

  22. Merhaba,
    Türkiye’de kredi borcumdan dolayı açık olan icra dosyalarım mevcut. Vatandaşlıktan çıkmak için izin aldım ve yakında Alman vatandaşlığına geçiyorum. İcra dosyalarının akibeti ne olur? Dava düşer mi?
    Selamlar

  23. MERHABA 2012 YILINDA İCRA DAİRESİNE VERİLEN BİR DOSYA 2018 YILINA KADAR BEKLETİLEBİLİRMİ? BU YASALMIDIR ÜSTELİK BEN KAMUDA ÇALIŞIYORUM BİLİNÇLİ OLARAK GÖNDERİLMEYİP YÜKSEK BİR FAZİLE TARAFIMA İCRA GÖNDERİLDİ. BUNA İTİRAZ ETMEM GEREKİRMİ.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir