Anlaşmalı boşanma protokolü her iki tarafın da boşanma hususunda mutabık oldukları ve boşanmanın sonuçlarına ilişkin de anlaşmaya vardıkları bir boşanma sözleşmesidir. İşte tarafların boşanmanın sonuçları hususunda gerçekleştirdikleri anlaşma şartları bu anlaşmalı boşanma protokolü ile imza altına alınmaktadır. Anlaşmalı boşanma protokolü her iki tarafın da imzasını içerir ve ortak mallar, nafaka, tazminat, velayet gibi hususlarda maddeler içerir. Devam etmeden önce belirtmek isteriz ki davanızı boşanma avukatı olmadan açmanız halinde anlaşmalı boşanma protokolü kapsamında usulü hatalar yapabileceğinizden hak kaybına uğrayabilirsiniz.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü
Anlaşmalı boşanma protokolü anlaşarak boşanmak isteyen tarafların velayet, ortak mallar, boşanmada nafaka, tazminat hususlarındaki anlaşmalarını mahkemeye sunmak üzere imza altına aldıkları bir sözleşmedir. Protokolün içeriğini taraflar istedikleri şekilde belirleyebilir ve protokole karşılıklı anlaşma çerçevesinde istedikleri hususları ekleyebilirler. Burada önemli olan protokolün içeriği hususunda tarafların tamamen mutabık olmalarıdır.
Anlaşmalı boşanma davasını açan eş dava dilekçesi ile birlikte anlaşmalı boşanma protokolünü de mahkemeye sunabileceği gibi dava açıldıktan sonra da protokol dava dosyasına sunulabilmektedir. Burada avukatın rolünden de bahsetmekte fayda bulunmaktadır. Özellikle anlaşmalı boşanma davalarında boşanma aşamasına gelmiş tarafları anlaşma şartları hususunda bir araya getirmek ve taraflar arasındaki müzakereye, iletişimi yürütmek açısından boşanma avukatı önemli bir role sahiptir.
Boşanma aşamasına gelmiş eşler bu süreçte yaşadıkları psikolojik yıpranmanın etkisiyle sağlıklı bir iletişim kurmakta güçlük çekebilmektedirler. Ancak alanında uzman bir boşanma avukatı taraflar ile yapabileceği görüşmelerle onları ortak noktalarda bir araya getirerek anlaşmalı boşanma protokolü şartlarının tesisini sağlayabilirler. Yukarıda linki yer alan anlaşmalı boşanma davası hakkındaki yazımızda da belirttiğimiz gibi bu davalar diğer çekişmeli boşanma davalarına göre çok daha hızlı bir şekilde sonuçlanmak da ve her iki tarafında lehine bir durum meydana getirmektedir.
Protokolde Neler Yer Alabilir?
Anlaşmalı boşanma protokolüne yazılabilecek hususların bir sınırı bulunmamaktadır. Hukukun genel prensipleri olan tarafların ve müşterek çocuğun temel haklarını, ekonomik özgürlüğünü, genel kamu düzenini sarsıcı nitelikte bir madde olmadığı sürece taraflar özgürce protokol içeriğini belirleyebilirler. Yalnız belirlenen protokolde yer alan bir takım maddelerin hakim tarafından değiştirilmesinin istenebileceğini unutmamak gerekir.
Eğer tarafların müşterek çocukları varsa boşanma protokolü içeriğinde bu çocukların velayetinin hangi tarafta kalacağı belirlenebilir. Birden fazla çocuk varsa taraflar arasında paylaşım yapılabilir. Ayrıca velayeti kendisine bırakılmayan eşin çocukları hangi sıklıkla ve hangi şartlarda görebileceği de protokole eklenebilir. Eşin yanında anneanne, babaanne gibi aile büyüklerinin de çocukla nasıl kişisel ilişki kurabilecekleri protokole eklenebilir.
Anlaşmalı boşanma protokolü içeriğinde ayrıca boşanmanın maddi sonuçlarına ilişkin hususlar da yer alır. Örneğin taraflar eşlerden birinin tazminat almasını veya yoksulluk nafakası almasını kararlaştırabilirler. Nafaka eşlerden biri lehine belirlenebileceği gibi müşterek çocuk lehine de belirlenebilir. Müşterek çocuk lehine hükmedilen nafaka iştirak nafakası olarak adlandırılmaktadır. Ayrıca yoksulluk nafakası belirli bir süreyle sınırlandırılabilir veya belirli bir şartın gerçekleşmesine kadar ödeneceği kararlaştırılabilir.
Bunların yanın eşler ortak malları hususunda da anlaşmalı boşanma protokolü içeriğinde bazı düzenlemeler yer alabilir. Ortak konutta kimin kalmaya devam edeceği, ortak konuttaki eşyaların kimde kalacağı, evlilik sözleşmesi içerisinde edinilmiş malların ne şekilde paylaşılacağı gibi hususlar protokol ile belirlenebilir. Bunların dışında da maddi veya manevi bir takım hususların protokol metnine eklenmesi mümkündür.
Hakimin Protokolde Değişiklik Yetkisi
Tarafların hazırlayarak imzaladıkları anlaşmalı boşanma protokolü hakim tarafından incelenir. Eğer hakim hazırlanan anlaşmalı boşanma protokolünü uygun bulursa tarafların boşanmalarına karar verir ve protokoldeki hususları aynen hükme geçirir. Ancak anlaşmalı boşanma protokolü içeriğinde bir takım değişiklikler yapılması gerektiği kanaatine sahip olursa bu hususu taraflara iletir. Örnek vermek gerekirse velayetin paylaşılmasına ilişkin hususu hakim yanlış bulur ve uzman bilirkişiden alacağı rapor ile velayetin farklı bir şekilde düzenlenmesi gerektiğini düşünürse tarafların bu hususu kabul edip etmediklerini sorar. Tarafların yeni düzenlemeye iştirak etmeleri halinde yeni duruma göre boşanmayı gerçekleştirir, eğer taraflar hakimin değişikliğini kabul etmezler ve bu şartlarda boşanma istemediklerini beyan ederlerse anlaşmalı boşanma davasının reddine karar verilir.
İyi günler Mayıs’ta hakim karşısına çıktık be hakim boşadı bizi 15 gün sonra eşimle beraber gittik karar çıkmıştı onu aldık ve son olarak bir kaç gün aradan sonra ben adliyeye gidip kimliğimin daha erken nasıl değiştirim dedim medenili hali bekar yazısı olarak bana 4 uncu aile mahkemesindeki kaleme gittim dilekçe yazacaksın istinattan feragat dileceksin bende yazdım istifanta lüzum gördüm feragat ediyorum diye siz daha erken kimliğimi değiştirebilirmiyim
Karşı tarafın da feragat etmesi lazım
Merhaba 6 aylık evliyim eşim Tüpraş’ta çalışıyor ve dolgun bir maaş alıyor ailesine iş yapmadığım için 6 aydır canıma okudu ve artık ayrılmak istediğini aylık 500 liranın yeterli olacağını söyledi 7000 bin maaş alan bir insan hayatımı kararttı ve 500 lira sana yeter zaten giderin yok diyor bu kadarla kurtulacak mı manevi çöküntüm cabası neye göre belirkenecek tazminat şimdiden teşekkürler
Anlaşmalı boşanmada şartları birlikte belirlersiniz, karşı taraf istediğiniz meblağı vermiyorsa çekişmeli boşanma davası açmanız gerekiyor. Bu arafa anlaşmalı boşanma davası için en az 1 yıl evlilik şartı bulunmakta.
Merhaba eşim ile anlaşmalı boşanmaya karar verdiğimiz hafta o cezaevine girdi,ailesi çok umursamaz olduğu için psikolojisi daha fazla bozulmasın diye bir buçuk yıldır bekledim ama artık davayı açmak istiyorum o hala cezaevinde iken nasıl acabilirim davayı ve yine anlaşmalı olması icin konuşurum