Ceza Hukuku
Trend

Tehdit Suçu ve Cezası Nedir? *2023

Tehdit suçu kapsamında günümüzde ikili insan ilişkilerinde taraflardan birinin yaşadığı anlık heyecan, gerilim ve agresiflik gibi bazı duygular neticesinde istenilmeyen kelimeler kullanılabiliyor. Eğer fail; karşı taraf ile yakın bir ilişki içerisinde olursa bu kelimeler herhangi bir probleme yol açmıyor. Ancak karşı tarafın yaklaşımı her zaman aynı olmayabilir. Özellikle kullanılan kelimeler karşı tarafın; huzurunu, sükutunu ya da karar verme yetisini etkiliyorsa durum artık tehdit suçu oluşmaktadır.

Böyle bir durumda da eğer karşı taraf şikayet yolu ile Savcılığa başvuracak olursa 6 aydan 5 yıla kadar bir hapis cezası ile karşı karşıya kalabilir. Eğer kanunda basit olarak belirtilen şekli ile gerçekleşecek olursa Tehdit suçunun cezası Adli Para Cezasına çevrilebilir. Basit tehditin en çok görülen hali ise sözlü tehdit ve mesajla tehdittir..

tehdit suçu

Sözlü Tehdit Suçu ve Cezası

Tehdit suçu silah yolu ile, cebir kullanılarak ya da sözlü olarak işlenebilir. Bu hallerin içerisinde şüphesiz ki en “basit” olarak nitelendirilebilecek hal sözlü tehdit suçudur. Türk Ceza Kanunu’nun 106. Maddesinde belirtilen şekli ile Sözlü tehditincezası 6 ay ile 2 yıl arasında değişkenlik gösterebilir. Burada önemle belirtilmesi gereken nokta ise tehdidin kişinin kendisine yönelebileceği gibi bir yakınına da yönelebileceğidir.

Yani “seni öldürürüm” kelimesi tehdit suçunu oluştururken “senin kardeşini öldürürüm” kelimesi de tehdit kapsamına alınıyor. Eğer sözlü tehdit ile ilgili bir soruşturma ya da kovuşturma başlatılmış ise savunma; kullanılan kelimelerin bir anlık öfkenin, duygu birikiminin sonucu olduğu ve kimseye zarar verme maksadının olmadığı biçiminde olması sanık lehine bir değerlendirme yol açabilir.

Mesajla Tehdit Suçu ve Cezası

Cep telefonu kullanımının yaygınlık göstermesi ile birlikte hem suç türleri hem de suç işlemede kullanılan araçlarda çeşitlilik arttı. Bu durumun sonuçlarından biri de mesaj yolu ile işlenen tehdit suçu. Yukarıda belirtilen sözlü tehdit gibi Mesajla Tehdidin cezası da 6 ay ile 2 yıl arasında değişkenlik gösteriyor.

Suçun alt sınırı sabit olup; aşan kısım hakkında değerlendirme yapılırken; failin duruşmadaki davranışları, yaşı, suç geçmişi gibi etkenler dikkate alınıyor. Eğer böyle bir durumla karşı karşıya kalmak istemiyorsanız; çok yakınınız dahi olsa birine mesaj ya da mail yolu ile sert ve “tehdit” olarak değerlendirilebilecek sözler yazmamanızı tavsiye ederiz. Zira bu tür durumlarda şikayetçi tarafın elinde yazılı bir delil bulunduğu için fail için savunma yapabilme alanı daralmaktadır.

Tehdit Suçunun Cezasını Arttıran Nitelikli Halleri

  • Suç işlenirken “Silah kullanılırsa” ceza aralığı 2 – 5 yıldır.
  • Suç işlenirken “İmzasız Mektup kullanılırsa” ceza aralığı 2 – 5 yıldır.
  • Suç “Birden Fazla Kişi Tarafından Birlikte” işlenirse ceza aralığı 2 – 5 yıldır.
  • Suç “Bir Suç Örgütünün Adı Kullanılarak” işlenirse ceza aralığı 2 – 5 yıldır.

Türk Ceza Kanunu’nun 106/2 fıkrası ve devam hükümlerinde belirtildiği üzere ilgili suçun ağırlaştırıcı halleri bunlardır. Yani suç basit tehdit olmaktan çıkar ve faile verilecek olan cezanın hem alt sınırı hem de üst sınırı değişir.

Tehdit suçu ve cezası hakkında belirtilmesi gereken bir diğer önemli husus da 2017 tarihli düzenleme ile artık bu suçun Uzlaştırma Kurumu kapsamına alınmış olduğudur. Şöyle ki fail hakkında Tehdit suçu ile alakalı bir soruşturma başlamış ise; soruşturmayı yapan Cumhuriyet Savcısı aracılığı ile şikayetçi taraf ile fail arasında görüşme gerçekleşir. Bu görüşmelerin amacı olayı yargıya intikal ettirmeden anlaşma yolu ile bir sonuca bağlamaktır. Bu şekilde hem tarafların ortak bir noktada buluşması hem de yargının iş yükünün azalması amaçlanmıştır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir