Miras Hukuku

Tenkis Davası ve Saklı Paylı Mirasçılar

Miras bırakanın sağlararası veya ölme bağlı tasarrufları ile (yani sağlığında devrettiği bir malvarlığı ya da düzenlediği bir vasiyetname ile) saklı paylı mirasçıların saklı paylarını ihlal etmesi halinde miras hukukundan doğan ve dayanağını Türk Medeni Kanunu’ndan alan tenkis davası açmak mümkündür.

Kural olarak miras bırakan mirası ile ilgili özgürce tasarrufta bulunabilir, bunun istisnası kanunun saklı pay yetkisi tanıdığı saklı paylı mirasçıların bu paylarının ihlal edilmemesidir. Eğer bu saklı paylar ihlal ediliyorsa artık miras bırakanın terekesi üzerindeki tasarrufu sınırlandırılır.

Davayı Kimler Kime Karşı Açabilir ?

Tenkis davası tüm mirasçılar tarafından değil ancak saklı paylı mirasçılar tarafından açılabilir. Saklı paylı mirasçıların kimler olduğunu Türk Medeni Kanunu açıklamıştır. Bununla ilgili aşağıdaki linki yer alan yazımıza göz atabilirsiniz:
https://hukukmakalem.com/miras-paylari/#Medeni_Kanunda_Sakli_Pay_Oranlari

Peki dava kime karşı açılır ? Tenkis davası mirasbırakanın lehine kazandırmada bulunduğu kişiye karşı açılır. Örneğin miras bırakanın vasiyetname düzenlemesi halinde bu vasiyet ile malvarlığını bıraktığı kişi veya kuruma karşı tenkis davası açılacaktır.

tenkis-davasi-1

Vasiyetnamenin İptali ve Tenkis Davası Terditli Açılır mı ?

Eğer saklı payı ihlal eden tasarruf bir vasiyetname ise ve bu vasiyetnamenin kanundaki şartlarına aykırılık bulunduğu düşünülüyorsa vasiyetnamenin iptali davası ile terditli olarak açılabilir.

Böyle bir durumda tenkis dava dilekçesi öncelikle vasiyetnamenin iptalini gerektiren gerekçelerin sıralanması ve mahkeme aksi kanaatte ise saklı payın ihlali sebebiyle tasarrufun tenkise tabi tutulması talebi ile hazırlanması gerekmektedir.

Yetkili ve Görevli Mahkeme ile Harç

Tenkis davası görevli mahkeme diğer miras hukukundan kaynaklanan davalarda olduğu gibi asliye hukuk mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise miras bırakanın son ikamet ettiği yer mahkemesidir. Yani dava miras bırakanın son ikamet adresinin bulunduğu yerdeki asliye hukuk mahkemesinde açılacaktır.

Tenkis dava harç konusunda nispi harca tabi davalar arasındadır. Ancak tenkise tabi malvarlığının tamamı dava açılırken bilinemiyorsa belirsiz alacak davası olarak açılıp, beyan edilene harca esas değer üzerinden nispi harç yatırıldıktan sonra dava konusunun değeri yargılama sürecinde belirli hale geldiğinde harç ikmali yoluna gidilebilir.

Hak düşürücü süre ve Başlangıcı

Tenkis davası ancak miras bırakanın vefatı sonrası açılabilmektedir. Ayrıca kanunda bu dava için hak düşürücü süreler düzenlenmiş bulunmaktadır. Buna göre dava mirasçıların saklı paylarının zedelendiğini öğrendikleri tarihten itibaren 1 yıl ve her halükarda vasiyetnamenin açılma tarihinden itibaren 10 yıl içerisinde açılması gerekmektedir.

Tenkis Davası İçin Avukatın Önemi

Miras hukuku genel itibariyle son derece teknik bir alan olduğundan ve miras hukukundan doğan çeşitli dava türleri bulunduğundan çoğu zaman nasıl bir yol izlenmesi gerektiği noktasında bir avukattan yardım alınması önem arz etmektedir. Bazen olayın mahiyetine göre terekenin tespiti, muris muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil, ortaklığın giderilmesi, tenkis gibi davalardan bir kaçını beraber ya da bir biri ardına açmak gerekebilmektedir.

Tenkis davası konusunda profesyonel bir destek almak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Merhaba marmaris söğüt mah. de ikamet etmekteyim
    Konu: miras
    Dört kardeşiz en büyük abimiz rahmetli
    İki büyük abla ve en küçük benin
    Söğüt mahallemizde 2006/2007 tarihleri arasında kadastro çalışması yapıldı annemden kalan taşınmaz malları kardeşler tamamını kendi üzerlerine kayıt ettirmişler bu konu ilgili dava açsan kazanma şansım varmı? Yer marmaris selimiye ve söğüt te değerli yerlerde bilgi verirseniz sevinirim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

|asya dizileri izle
|erotik film izle
|güney kore dizileri izle
|güney kore dizileri izle
|bl dizileri izle