Boşanma Hukuku
Trend

Evlilik Sözleşmesi *2023 Evlilik Sözleşmesi Örneği

Evlilik sözleşmesi dünya evine girmeye hazırlanan çiftlerin son yıllarda en çok merak ettiği konuların başında gelmektedir. Halk arasında evlilik sözleşmesi, hukuki anlamda mal rejimi sözleşmesi olarak bilinen bu resmi işlem son olarak 2002 yılında yapılan düzenlemeyle Türk hukuk sistemindeki yerini almıştır ve yürürlükteki geçerliliğini halen korumaktadır. 4721 sayılı Türk Medeni Kanun’un ilgili 205 ve devamı maddelerinde yer alan hükümler sayesinde evlilik sözleşmesi ile evlenecek olan kişilerin kişisel mallarının evlilikten sonra tabi olacağı hukuki rejim belirlenebilmektedir.

Evlilik Sözleşmesi Örneği

Evlilik sözleşmesi örneğini evlilik arifesinde arayan, bu sözleşmeyi merak eden eşlerin bilmeleri gereken ilk tanımlardan biri de şüphesiz yasal mal rejimidir. Yasal mal rejimi edinilmiş mallara katılım rejimi olarak da tanımlanmakta ve evlendikten sonra çiftlerin elde ettikleri malvarlıklarının her iki eşin ortak malı sayılması prensibine dayanmaktadır. Kabaca tarif etmek gerekirse bu rejim evlilik akdi sona erdikten sonra her iki eş ya da doğrudan yasal mirasçılarına edinilmiş olan mallardan tüm borçların çıkmasıyla birlikte elde edilecek olan değerin yarısını talep edebilme hakkını sağlamaktadır.

Evlilik Sözleşmesi Örneği

Evlilik sözleşmesi işte tam da bu noktada eğer çiftler bu rejimden farklı bir rejime geçiş yapmak veya evliliklerini bu şekilde gerçekleştirmek istiyorlarsa gerekli olacaktır. Bu sözleşmeyi yaparak farklı bir mal rejimine geçiş yapmaları gerekmektedir. Örneğin evlilik sözleşmesi ile mal ayrılı rejimi kararlaştırılabilir. Bu durumda eşlerin evlilik süresince edinecekler mal varlıkları tıpkı evlenmeden önce olduğu gibi her bir eşin kendi kişisel mal varlığı olarak kabul edilecektir, evlilik sona erdikten sonra her hangi bir paylaşım söz konusu olmayacaktır.

Evlilik Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

Avukat tarafından hazırlanan veya noter evlilik sözleşmesi örneği arayan çiftlerin bilmeleri gereken bir diğer hukuki terim de edinilmiş maldır. Türk Medeni Kanunu’nun 219. maddesinde belirtilen esaslara göre edinilmiş mal; bizzat bireyler tarafından karşılığı verilmek suretiyle elde edilmiş olan malvarlığı değerleri anlamına gelmektedir. İlgili kanunun maddesinde belirtildiği üzere edinilmiş mallar şunlardır;

  • Eşlerin çalışmak suretiyle kazandığı edinimler
  • Bireylerin sosyal güvenlik başta olmak üzere diğer yardım kuruluşları, personele yardım amacıyla kurulan sandık ve diğer birikim yapılabilen yerlere yapmış olduğu ödemeler
  • Beklenmedik bir anda gerçekleşen iş gücü kaybına bağlı olarak verilen tazminatlar
  • Şahısların sahip olduğu kişisel mal gelirleri
  • Son olarak kişilerin sahip olduğu edinilmiş malların bizzat yerine geçen değerlerin hepsi

Tüm bu bilgiler ışığında merak edilen evlilik sözleşmesi nedir, ne zaman yapılır gibi soruların yanıtlarını bu makalemizde sizlerle paylaşalım.

Evlilik Sözleşmesi Nedir?

Evlilik sözleşmesi kısaca tanımlamak gerekirse eşlerin yasal mal rejimi olan edinilmiş mallara katılım rejiminden farklı bir rejime geçiş yapmaları anlamına gelmektedir. Bu sözleşmenin kanun kapsamına alınmasına karşılık ülkemizde halen birçok birey yanlış yorumlamaktadır. Bilindiği üzere evlenecek olan bireyler yasal mal rejimiyle evlilik süresince birbirlerinin sahip olacağı edinilmiş mallarında hak sahibi olurlar. Ama bu her zaman olmak zorunda diye bir durum söz konusu değil. Sözleşmenin geçerliliği bakımından yasal rejimi kabul etmeyen bireyler talep etmeleri halinde mal ayrılığı, paylaşımlı mal ayrılığı veya mal ortaklığı rejimlerinden birini yasa kapsamında kabul edebilmektedirler.

Evlilik Sözleşmesi Nedir

En çok merak edilen konulardan biri de evlilik sözleşmesi ne zaman yapılır sorusudur? Çiftlerin talep etmeleri halinde mal rejimi sözleşmesi evlilik öncesinde veya sonrasında yapılabilir. Ayrıca nikah töreninin yapıldığı gün merasimi gerçekleştirecek olan nikah memuruna sunulacak olan yazılı bir beyanla da yapılabilmektedir. Bu sözleşme evlendikten sonra yapılır mı diye merak edenler için istedikleri cevabı vermiş olduk. Evlilik sözleşmesi nişan, kına, düğün, nikah vb. tatlı telaşlardan dolayı unutulduktan çok sonra bile rahatlıkla yapılabilmektedir.

Evlenmeyi düşünen mutlu çiftlerimiz evlilik sözleşmelerini talep etmeleri halinde aile avukatları, boşanma avukatları veya bulundukları il ve ilçe merkezlerinde görevli olan noterler aracılığıyla yapabilirler. Nikah töreni sırasında yazılı beyanlarıyla evlilik sözleşmesini nikah memuruna vermek isteyenler ilk olarak mal ayrılığı örneği evlilik sözleşmesini konunun uzmanı bir avukattan edinebilirler.

Bu sözleşme genellikle ülkemizde noterler aracılığıyla yapılmaktadır. Sözleşme metni noter tarafından hazırlanabileceği gibi aynı zamanda boşanma avukatı aracılığıyla da hazırlatılabilir. Noter hazır olarak sunulan metindeki taraf imzalarını onaylamasıyla birlikte sözleşme geçerliliğe sahip olacaktır. Bu işlem evlilik sözleşmesi noter ücreti şeklinde sabit bir miktar bulunmamaktadır. Noterlere verilen ücret tarifesi üzerinden yapılan işlemler neticesinde bir resmi ücret ortaya çıkarılacaktır.

Evlilik Sözleşmesi

Kişisel mallarınıza ve evlilik akdinden sonra edineceğiniz mallarınıza ilişkin tüm haklarınızın en yüksek seviyede korunabilmesi için bu işin teknik ayrıntılarına son derece hakim olan avukatlardan yardım almanızı tavsiye etmekteyiz. Sözleşmede yer alan ayrıntılar mal varlığınızın geleceğini belirlemektedir ve bu sözleşmenin ehil bir hukukçu tarafından yapılmış olması her zaman lehinize olacaktır.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Merhabalar; eski eşime karşı kaybetmiş olduğum bir davam var düğünde takılan altınlarla ilgili 30.000 tl tutarında bir tutar, bu tutarı ödeyecek bir durumum yok, 2 ay sonra 2. Evliliği mi yapacağım şimdi sorum şu olurda eski eşim düğünüme haciz gönderir ise düğünde takılan altınları haciz edebilir mi ? Yoksa altınlar kadına ait olduğu için haciz gerçekleşmez mi ? Eğer herşeye rağmen haciz olur ise bunu önlemek için düğünden önce evlilik sözleşmesı yapsak bu sözleşmede tüm altınlar eşime ait ibaresi koydursam haciz esnasında bu sözleşmeyi göstersem haciz işlemi durur mu Iyi çalışmalar

    1. Evlilik öncesi evlilik sözleşmesi yaparsan yeni eşe takılan takılar haczedilemez. Ancak damatın üzerindeki takılar haczedilebir..
      Ha bi de, cüzdanını gelinin çantasında tutmayı unutma..
      Sen akıllı adama benziyorsun, evlenmeden önce maaşın ya da iş kasan üzerine kayınbabana taciz koydurmalısın..
      Ağbi fazla kızım olsa birini sana verirdim..
      Nacizen bir öğüdüm var sana, ağbi: İkinciyi seçerken üçüncü düğününe haciz göndermeyecek kadar faziletli birini seçmelisin ya da sen kendini bir adamhanede tamir ettirmelisin..
      Geçmiş olsun ağbi!
      Not: Ben hukuk avukatı değil; hayat avukatıyım. Sen yine de ehline tanış..

  2. Selam Benin yapmış olduğum evlilik sözleşmesi var..evlenmeden önce ..evlendikten sonra yapılan mal varlığı tapu da ismi geçen kişiye mi aittir..bir boşanma olduğu taktirde.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir